Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
23 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


V Taliansku a vo Francúzsku sa problémy s karanténou ešte viac sťažili. Obe krajiny oznámili najviac nových prípadov za posledné štyri dni, píše bloomberg.com. Huawei ako víťaz v závode 5G. Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Informácie o víruse

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo informoval o 474 úmrtiach, čo je najnižšia denná miera úmrtnosti od začiatku apríla. Taliansko a Francúzsko oznámili najviac nových prípadov za posledné štyri dni, čo skomplikovalo úsilie o postupné zmiernenie opatrení na zabránenie šíreniu vírusu. V Španielsku, kde bol denný počet prípadov väčšinou stabilný, zákonodarci predĺžili výnimočný stav do 9. mája. V Izraeli investori navrhujú dýchací prístroj ktorý si viete postaviť sami. Po celom svete počet vírusových prípadov prekročil 2,6 milióna, pričom počet úmrtí presiahol 182 000.
Trhy idú hore

Ázijské akcie vyzerali, že budú nasledovať rastúci trend v USA, pretože investori sa vďaka správam o výnosoch a náznakoch uvoľnenia koronavírusu ukludnili. Dlhopisy klesli a futures na ropu West Texas Intermediate prudko stúpli nad 13 dolárov za barel, keď prezident Donald Trump nariadil námorníctvu zničiť akékoľvek iránske lode, ktoré budú obťažovať americké plavidlá na mori. Minister financií USA, Steven Mnuchin uviedol, že očakáva, že väčšina ekonomiky sa do konca augusta reštartuje.

Sulík: Predajne už mohli byť otvorené, ale Matovič to týždeň blokoval
Minister hospodárstva by najradšej otvoril všetky predajne okrem obchodných centier. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Peter Haluza

Vnútorné informácie

USA skúmajú, či obchodníci s neverejnými informáciami o ruských rokovaniach s inými krajinami produkujúcimi ropu, zarobili stovky miliónov dolárov z nelegálnych stávok na výkyvy cien ropy. Commodity Futures Trading Commission je zameraná na to, či aspekty stratégie, ktoré ruská vláda minulý mesiac uskutočňovala spolu s ostatnými členmi koalície OPEC +, unikli. Z toho istého dôvodu vyšetruje aj Úrad finančného správania Spojeného kráľovstva podozrivé obchody s futures kontraktmi.
Nie tak rýchlo

Netflix sa rapídne zväčšuje. Zverejnil svoje zárobky z prvého štvrťroka, ktoré ukazujú, že v období karantény prudko narástol. Ale nie všetko je pozitívne. Spoločnosť so sídlom v Kalifornii v Los Gatos varovala investorov, že určitý nárast vyvolaný vírusom môže byť dočasný, a varovala, že silnejší dolár by mohol znížiť hodnotu jeho predaja v zahraničí. Napriek „ohromujúcemu rastu“, analytik Loup Ventures, Gene Munster povedal: „Bohužiaľ je pravda, že ľudia chcú doma tráviť menej času.“
Nádejný Huawei

Spoločnosť Huawei sa stáva víťazom čínskeho, 170 miliardového úsilia o vybudovanie svojich 5G bezdrôtových sietí. Pekingu chce získať vedúce postavenie v kľúčovej technológii zo Spojených štátov. Od začiatku roka Huawei zabezpečil 28,4 miliárd juanov (4 miliardy dolárov) v 5G objednávkach od najväčšieho operátora v krajine, China Mobile. Porazil konkurentov ako Ericsson AB a ZTE Corp. Huawei sa spolieha na svoj domáci trh viac ako inokedy.

Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár