Kotlebovi v programovom vyhlásení prekážajú cudzojazyčné výrazy. Covid-19 opakovane nazýva projektom
23 | 04 | 2020 I SITA

Predsedovi opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianovi Kotlebovi v programovom vyhlásení vlády (PVV) prekáža množstvo cudzojazyčných výrazov, čím podľa neho vláda porušuje zákon o štátnom jazyku.


Uviedol to v Národnej rade SR (NR SR) v rozprave k PVV. Ochorenie Covid-19 opakovane nazval „projektom“. Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Marek Šefčík zdôraznil, že každý projekt má svojho autora. Kotlebu preto vyzval, aby buď zverejnil, kto je podľa neho za „projektom Covid“ alebo toto slovné spojenie prestal používať.

Kotleba si v úvode svojho vystúpenia stiahol rúško, na čo ho predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) napomenul, a tak si ho poslanec opätovne nasadil. „Rešpektujem to, keď už sme ohrození týmto ‚covid projektom‘,“ reagoval Kotleba. Ochorenie Covid-19 nazval projektom aj počas rokovania v stredu 22. apríla, na čo ho upozornili viacerí koaliční členovia zákonodarného orgánu.

Poslanec za hnutie OĽaNO Marek Šefčík zdôraznil, že každý projekt má svojho autora. „Ak teda nazývate ochorenie Covid-19 projektom, vyzývam vás, zverejnite meno jeho autora. V opačnom prípade prestaňte používať toto slovné spojenie,“ povedal.

NAKA obvinila bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry a finančníka z korupcie, chcú pre nich väzbu
Bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj K. a finančník zo skupiny Slavia Capital Martin K. sú obvinení zo zločinov prijímania úplatku v súvislosti s udeľovaním dotácií PPA. Úplatky mali dosiahnuť takmer milión eur. Polícia o... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Šéf ĽSNS vláde vytýka taktiež to, že v každej kapitole PVV zavádza nový štátny orgán. „Píšete, že by sa mali zriadiť, ale ja sa pýtam, kto ich zriadi? Samé sa nezriadia,“ kritizoval. Vláde tiež vytkol, že vláda plánuje zverejňovať informácie o ľuďoch uchádzajúcich sa o verejné funkcie po tom, ako sa svojich funkcií ujmú.

„To predsa nemá žiaden zmysel,“ myslí si Kotleba. V PVV však našiel aj veci, s ktorými sa v strane vedia stotožniť a podporia ich, ak ich vláda predloží vo forme dobre pripraveného zákona. Ako príklad spomenul snahu vládnuť tak, že všetko, čo nie je tajné, je verejné. Poslanec Jozef Pročko (OĽaNO) prirovnal Kotlebove vystúpenie k tomu, ako keď si „ateista vezme do rúk Bibliu a začne ju bod po bode negovať“.

V parlamente od začiatku rozpravy nie je prítomný premiér Igor Matovič (OĽaNO), čo sa nepáči predovšetkým opozičným poslancom. Poslanci za stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Erik Tomáš a Peter Žiga mu to vytýkali aj na rokovaní v stredu 22. apríla, kedy sa začala rozprava k PVV.

Vláda v programovom vyhlásení vlády zvažuje zúženie právomoci generálneho prokurátora vo vyšetrovaní
Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) vo svojom programovom vyhlásení zvažuje zúženie právomoci generálneho prokurátora vo vyšetrovaní. Chce preto meniť Trestný poriadok, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutia v... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Kotleba v tejto súvislosti vtedy predložil aj pozmeňujúci návrh, aby sa rokovanie pléna prerušilo, kým nebude Matovič prítomný v sále. So svojím návrhom však nepochodil. Premiér sa ku koncu stredajšieho rokovania do pléna vrátil, predtým sa účastnil na videokonferencii predsedov vlády štátov Visegrádskej štvorky (V4).

Poslanci v rámci šiestej schôdze pokračujú v prerušenej diskusii k programovému vyhláseniu vlády. Rozpravu o tomto bode dnes, pravdepodobne, neukončia. Schválením programového vyhlásenia vlády, zrejme na budúci týždeň, parlament vysloví dôveru kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO).

Štvorkoalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí disponuje v pléne 95 mandátmi. Na vyslovenie dôvery je potrebná nadpolovičná väčšina členov zákonodarného orgánu, teda aspoň 76 hlasov poslancov.

Ochoreniu COVID-19 podľahla ďalšia osoba, SR tak eviduje 15 úmrtí
Počas stredy (22. 4.) pribudlo na Slovensku 81 prípadov nákazy novým koronavírusom. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR