Briti sú v šoku. Netušili, koľko cudzincov u nich po Brexite ostalo
23 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

V Spojenom kráľovstve podľa odhadov žije, pracuje či študuje približne sto tisíc slovenských občanov.


Najviac Slovákov je v Londýne a jeho okolí, ďalší sú v strednom Anglicku a okolo Manchestru a Sheffieldu, tvrdí portál dnes24.sk. Britská vláda pôvodne počítala s tým, že v krajine bude chcieť po Brexite zostať 3,8 milióna európskych migrantov. Bude ich ale podstatne viac. Problém sa totiž týka aj mnohých národností.

Pri podávaní žiadostí o štatút trvalého usadenia po odchode Veľkej Británii z EÚ sa ukázalo, že tam chce ostať až o 155 percent viac Bulharov, ako sa pôvodne predpokladalo. "V prípade Rumunov je to o 119 percent viac, pri Talianoch o 115 percent viac a pri Slovákoch o 103 percent viac,” približuje The Telegraph. Podobný problém zaznamenali aj pri Španieloch či Maďaroch.

Unikli tisíce e-mailov WHO či Svetovej banky
Zoznamy e-mailových adries a hesiel zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či Svetovej banky zneužívajú krajne pravicoví extrémisti na "obťažovanie". Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | SITA


Britský spravodajský server the Telegraph sa domnieva, že ide o nedostatok oficiálnej štatistiky práce, do ktorej sa nezapočítavali ľudia žijúci v niekoľkoosobových podnájmoch, karavanoch a nocľahárňach. Niektorí migranti sa zrejme prihlásili do systému dvakrát.




“Doteraz sa prihlásilo 3,46 milióna európskych občanov, z ktorých už tri milióny získali štatút trvalého alebo dočasného usadenia,” uvádza britský portál.

Túžba zbaviť sa migrantov z iných krajín bola pritom jedným z najdôležitejších motívov, prečo sa Briti rozhodli hlasovať za vystúpenie z Európskej únie. Posledný termín na prihlásenie je 30. jún 2021. Platí ale, že ak ho niekto zmešká a bude to vedieť odôvodnene vysvetliť, dostane ešte šancu na odovzdanie žiadosti.

Spojené kráľovstvo začína vo štvrtok testovať vakcínu na ľuďoch
Spojené kráľovstvo začne vo štvrtok testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch. Uviedol to minister zdravotníctva Matt Hancock. Tvrdil, že vládna stratégia boja proti tejto chorobe bola úspešná. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka