Archeológom v Nórsku sa vďaka roztápaniu ľadu odkryl unikátny poklad.
23 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Po postupnom roztopení ľadového povrchu v zasnežených horách stredného Nórska sa podarilo objaviť stratenú obchodnú cestu Vikingov, ktorá slúžila stovky rokov. Informáciu priniesol portál topky.sk.


Už v roku 2017 bola nájdená 1700-ročná vlnená tunika, ktorá mala patriť podchladenej obeti z rímskej éry. Archeológovia teraz v pohorí Jotunheimen objavili desiatky ďalších artefaktov. Prečesali ľadovú plochu  Lendbreen, ktorá sa za posledných deväť rokov topila. Venovali sa zberu a skúmaniu starodávnych pozostatkov.




Archeológ z odboru kultúrneho dedičstva župného grófstva Innlandet v Lillehammeri Lars Piloe,  v novej štúdii vysvetľuje, ako spolu s kolegami objavili v pohorí Jotunheimen desiatky artefaktov. Objekty, ktoré tím nórskych vedcov našiel, pochádzajú z roku 1750 pred Kristom až roku 300 nášho letopočtu. Najstaršími sú šípy a iné poľovnícke prostriedky, tie pravekí ľudia používali na zabíjanie sobov. Odhalené boli aj železné podkovy, nechty, vychádzkové palice, rozbité sane, vlnené palčiaky, kožené topánky aj kosti mŕtvych koní.

Vedcom sa podaril neobvyklý objav na Antarktíde
Výskumníci odhalili stopy ihličnatých stromov a papradia v 30-metrovej hĺbke pod morským dnom pri západnej Antarktíde. Výsledky tohto unikátneho objavu Inštitútu Alfreda Wegenera (AWI) z nemeckého Bremerhavenu publikoval portál... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová





"Kedysi táto cesta slúžila ako horský priesmyk, od údolia rieky až po vysoké horské pastviny," vysvetlil Piloe. Priesmyk sa podľa vedcov začal pravidelne používať okolo roku 300 nášho letopočtu. Mohlo by ísť o dôležitú obchodnú trasu Vikingov, keďže v blízkosti sa nachádza rieka Otta River. "Môže sa to zdať kontraintuitívne, ale trasy vysoko v horách niekedy slúžili ako hlavné komunikačné trasy," citovali topky.sk spoluautora štúdie Jamesa Barretta, archeológa na Cambridgeskej univerzite.

Šokujúci objav: Bola objavená lebka šabľozubého tigra s gigantickými rozmermi!
Vedci tvrdia, že novo skúmaná 40 centimetrová lebka Smilodonovho populatora, kedysi patrila zvieraťu, ktoré vážilo takmer 435 kg. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth