Znečistené ovzdušie vedie na Slovensku ročne k vyše päťtisíc predčasným úmrtiam, uviedla Čaputová
22 | 04 | 2020 I SITA

Znečistené ovzdušie vedie na Slovensku ročne k vyše päťtisíc predčasným úmrtiam a tiež k zvýšenému nárastu úmrtnosti na ochorenie Covid-19. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom videu na sociálnej sieti, ktoré zverejnila pri príležitosti Dňa Zeme.


Podotkla, že klimatická kríza a koronakríza učia ľudí nahradiť egoizmus spolupatričnosťou a záujmom o svet okolo seba. Za potrebnú považuje dôkladnú a účinnú zmenu politík, spôsobu podnikania, výroby energie, dopravy a nakladania s prírodnými zdrojmi a taktiež zlepšenie ochrany biodiverzity.

„Naša planéta nám dáva naliehavo najavo, že sme k nej stratili pokoru a cit pre mieru. Správame sa k nej ako k spotrebnému tovaru,“ povedala Čaputová vo videu. Uviedla, že v tento deň by si ľudia mali opätovne uvedomiť, že sú prvou generáciou, ktorá následky svojich činov cíti na zmene klímy a zrejme poslednou generáciou, ktorá s tým môže niečo urobiť. Podľa prezidentky sa ukazuje, že každé závažné poškodenie kvality životného prostredia pocítia ľudia aj na vlastnom zdraví.

V Centre sociálnych služieb v Batizovciach je 9 ľudí pozitívnych na koronavírus
Testovaní necítia žiadne príznaky vírusového ochorenia, testy sú však pozitívne. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | TASR


Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si ľudskej závislosti na prírode a podmienkach, ktoré poskytuje planéta Zem. V 80. rokoch sa prijali niektoré z najpopulárnejších a najsilnejších amerických právnych predpisov v oblasti životného prostredia. Sú nimi napríklad novelizácia zákona o čistom ovzduší, vytvorenie zákona o čistej vode a zákona o ohrozených druhoch či zriadenie Agentúry na ochranu životného prostredia.

Tieto právne normy boli vzorom pre ostatné štáty, ktoré prijímali podobné zákony vo svojich krajinách. Prvý Deň Zeme zorganizoval 25-ročný postgraduálny študent Denis Hayes v roku 1970. Iniciátorom vyhlásenia Dňa Zeme bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov amerických z Wisconsinu, Gaylord Nelson.

Vládny program je podľa odborárov nekonzistentný, všeobecný a finančne nekrytý
Za nekonzistentný, všeobecne formulovaný a finančne nekrytý považuje Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR návrh programového vyhlásenia súčasnej vlády. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | SITA