Spojené kráľovstvo začína vo štvrtok testovať vakcínu na ľuďoch
22 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Spojené kráľovstvo začne vo štvrtok testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch. Uviedol to minister zdravotníctva Matt Hancock. Tvrdil, že vládna stratégia boja proti tejto chorobe bola úspešná.


"Z dlhodobého hľadiska je vakcína najlepším spôsobom, ako poraziť koronavírus," uviedol Hancock na vládnej tlačovej konferencii. „Spojené kráľovstvo je na čele globálneho úsilia. Do globálneho hľadania vakcíny sme vložili viac peňazí ako ktorákoľvek iná krajina a ... tu doma sa konajú dva ... vývoje vakcín.“

Pokusy sa uskutočnia s liekom vyvinutým na Oxfordskej univerzite, píše bloomberg.com. Hancock povedal, že vláda dá 20 miliónov libier na podporu výskumu. "Za normálnych okolností by dosiahnutie tejto fázy trvalo roky," uviedol. Ďalších 20,5 milióna libier pôjde na samostatný projekt na londýnskej Imperial College.

Hancock sa snažil ukázať pokrok v riešení koronavírusovej krízy zatiaľ čo vláda čelí kritike za nedostatok ochranných zdravotníckych pomôcok. Hovoril v deň, keď Úrad pre národnú štatistiku zverejnil údaje preukazujúce dramatický nárast nakazených. Uviedol, že v týždni končiacom sa 10. apríla bolo zaregistrovaných 18 516 úmrtí, čo je najvyšší týždenný počet za viac ako dve desaťročia a 76% viac ako priemer za tento týždeň.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Sťažnosti zdravotníckych pracovníkov týkajúce sa dostupnosti osobných ochranných prostriedkov naďalej pretrvávajú, Hancock však chcel zdôrazniť úspechy vlády. Povedal, že s počtom ľudí hospitalizovaných a s poklesom množstva nakazených dosiahli ministri svoj cieľ chrániť Národnú zdravotnú službu pred ohromením.

"V tejto kríze, nikto kto by mohol potrebovať kritickú starostlivosť, nebol ukrátený od tejto starostlivosti, pretože by nebol dostatok personálu alebo postelí alebo ventilátorov na ich liečbu," uviedol Hancock. "Koniec koncov, to, že sme prvou krajinou na svete, ktorá vyvinula úspešnú vakcínu, je také úžasné... ," uviedol.
„Vyvažovací akt“

Van-Tam (zástupca vedúceho lekára) uviedol, že počet nových prípadov diagnostikovaných v Spojenom kráľovstve zostáva vysoký. "Nie je jasné, že v tomto bode došlo k obrovskému poklesu," uviedol. "Čísla sa menia každý deň, ale zostávajú vysoké a my sme naďalej v nebezpečnej situácii, ktorú musíme brať veľmi vážne."

"Dúfame, že v určitom okamihu túto krivku znížime," uviedol. Obtiaže spočívajú v „zmiernení niektorých obmedzení, ktoré máme, bez toho, aby sme tento vírus nechali znova vypuknúť. Je to skutočne ťažké vyvážiť.“

Spojené kráľovstvo je v celonárodnej karanténe od 23. marca a aj v nej ostane najmenej ďalšie tri týždne.

Nové údaje naznačujú, že koronavírus nie je taký smrteľný, ako sme si mysleli
Štúdia odhalila 50 až 85-krát viac infekcií ako je známych prípadov - čo znamená oveľa nižšiu mieru úmrtnosti. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Mário Martinka