Koronavírus viac devastuje západ ako východ Európy. Na západe umiera 60-krát viac ľudí
22 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

V krajinách západnej Európy je až sedemnásťkrát viac prípadov ochorení spôsobených vírusom COVID-19 a až šesťdesiatkrát viac úmrtí ako vo východnej časti Európy. Môžu za to chudoba a strasti z minulosti?


Na základe údajov z 9. apríla bolo na západe Európy nakazených koronavírusom až 705 110 osôb zatiaľ čo na východe ich bolo len 41 796. K tomuto dátumu zároveň v krajinách východnej Európy na koronavírus zomrelo viac ako tisíc ľudí a v krajinách západnej Európy prevyšoval počet mŕtvych 60-tisíc, uvádza týždenník Plus 7 dní s odvolaním sa na Chorvátsky denník Jutarnji List.


Chorvátsky denník do východnej časti Európy zahŕňa bývalé krajiny sovietskeho bloku vrátane Slovenska, Českej republiky či európskej časti Ruskej federácie. Podľa Chorvátov bol nižší počet nakazených a mŕtvych v týchto krajinách dosiahnutý vďaka rýchlejšiemu zavádzaniu opatrení v boji s koronavírusom.


V tomto smere sú na tom v štatistikách oveľa horšie rozvinuté európske krajiny ako Taliansko, Španielsko, Francúzsko či Spojené kráľovstvo.


Druhá vlna koronavírusu bude pravdepodobne ešte ničivejšia
Aj keď štáty postupujú vpred s plánmi na opätovné otvorenie svojich hospodárstiev, riaditeľ centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok varoval, že druhá vlna nového koronavírusu bude omnoho hrošia, pretože sa pravdepodobne zhoduje so začiatkom... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Krajiny východnej a strednej Európy majú chudobnejšie zdravotnícke systémy, staršiu populáciu a boria sa s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Preto jediným východiskom pre vodcov týchto krajín bolo prijať prísne protiepidemiologické opatrenia,“  cituje Plus 7 dní denník Jutarnji List.


Východoeurópske krajiny totiž pristúpili k zavádzaniu opatrení proti šíreniu koronavírusu prakticky hneď po tom, ako evidovali prvé prípady nakazených. Česká republika napríklad zatvorila hranice a školy necelé dva týždne od prvého evidovaného prípadu nakazenej osoby a Slovensko vyhlásilo výnimočný stav v ten istý deň ako potvrdilo prvých 21 prípadov nákazy.


V krajinách západnej Európy však zaznamenali opačný trend. Lídri bohatších krajín sa totiž obávali o ekonomiku a ich občania masívne porušovali prijaté opatrenia.


Chorvátsky denník taktiež zdôrazňuje, že občania post-socialistických krajín cestujú menej ako tí žijúci v krajinách západnej Európy. Rovnako sú opatrnejší, disciplinovanejší a nebezpečenstvo spojené s koronavírusom berú vážnejšie.


Je koronavírus plánom „deep state“, zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič