Vakcína je dôvod na optimizmus i neistotu
21 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Akákoľvek vakcína musí nielen fungovať, ale byť aj bezpečná. Nič však nie je ešte isté a nejaký čas to potrvá. Komentár priniesol The Guardian.


COVID-19 urobil zásadné a dlhotrvajúce zmeny v spôsobe, akým žijeme naše životy nielen v Spojenom kráľovstve, ale po celom svete.

Tak, ako pokračujeme v opatreniach na zachovanie sociálneho dištancovania a zaoberáme sa naliehavými problémom znižovania počtu prípadov, s cieľom chrániť NHS (Národná zdravotná služba, pozn. red.) a zachraňovať životy a rovnako udržiavaním indexu nákazlivosti R pod hodnotou 1, potrebujeme tiež pokročiť v spôsobe, akým sa s touto chorobou vyrovnať z dlhodobého hľadiska.

Východisko bude v konečnom dôsledku pravdepodobne zahŕňať vakcíny,  nové lieky, alebo oboje. Účinná vakcína má predísť tomu, aby ľudia dostali COVID-19 a takisto zabráni šíreniu infekcie.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR


V ideálnom prípade by sme mali mať už niečo také v zálohe a len to vytiahnuť z poličky už včera. Toto je však nová choroba, ktorá pred decembrom minulého roka neexistovala. O víruse a o tom, ako naň telo reaguje sa toho musíme ešte veľa učiť.

Len niektoré z množstva vakcín, ktoré sa vyvíjajú sú nakoniec aj úspešné a celý tento proces si vyžaduje experimentálne overovanie. Ako píše The Guardian, ani v prípade koronavírusu, ktorý predstavuje novú výzvu, tomu nie je inak. Bude si to však vyžadovať čas a mali by sme mať jasno v tom, že to nie je isté.

Je tu ale dôvod na optimizmus. Viac ako 80 projektov na vytvorenie vakcíny po celom svete predstavuje úsilie, aké sme doteraz nevideli. Vakcína musí nielen fungovať, ale takisto byť bezpečná. Ak má byť podaná miliardám ľudí, z ktorých mnohí môžu mať v skutočnosti len malé riziko infekcie koronavírusom, musí mať dobrý bezpečnostný profil.

Dokonca, aj keď sa ukáže, že očkovacia látka vyvoláva imunitnú odpoveď, stále budú potrebné klinické skúšky a testovanie. Pri COVID-19 potrebujeme hlbšie pochopiť imunitnú odpoveď a to, ako to zmení reakciu na chorobu. Toto predstavuje novú výzvu na vytvorenie účinnej a bezpečnej vakcíny.

Ľudia s negatívnym postojom k vakcinácii sú menej ochotní očkovať sa proti COVID-19, vyplýva z prieskumu
Ľudia, ktorí majú negatívnejšie postoje k očkovaniu, sú menej ochotní dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV).... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR


Súbežne, ak máme reagovať správnym tempom, potrebujeme vytvoriť výrobné kapacity, aby sme dostali vakcínu z laboratória do striekačky. Vyprodukovať milióny alebo potenciálne až miliardy dávok. Takéto navýšenie je možné, ale nie je to triviálna úloha.

Spojené kráľovstvo je domovom popredných svetových vedcov, výskumníkov a spoločností, ktoré stoja na čele vývoja vakcín a ich výroby. Pokrok vo vývoji vakcín v týchto akademických inštitúciách je pôsobivý. A ako vyplýva zo správy GSK a Sanofi, obe firmy spolupracujú, aby spoločne zdolali aktuálnu hrozbu.

Pomoc pri získavaní vakcíny je právom jednou z najdôležitejších priorít vlády, uvádza ďalej The Guardian. Preto sme spojili vedcov, vedúcich predstaviteľov priemyslu a vlády do jednej pracovnej skupiny. Toto zabezpečí, že vývoj vakcíny bude financovaný, klinické skúšky môžu byť čo najskôr vykonané a regulačné orgány pomôžu urýchliť cestu k bezpečnej a efektívnej očkovacej látke. Zároveň vytvárame výrobné kapacity, aby sme zaistili, že dokážeme vyprodukovať a mať k dispozícii veľké množstvo vakcín.

V jadre toho všetkého musí byť spolupráca Spojeného kráľovstva s medzinárodnými partnermi, pričom Británia sa podieľa aj na financovaní vývoja vakcín vo svete. Čím viac projektov na vytvorenie očkovacích látok existuje, tým je väčšia šanca, že do 12 až 18 mesiacov bude k dispozícii vakcína. Nie je to však isté.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


V Spojenom kráľovstve sa už urobilo veľa práce. Predklinické skúšky sú v plnom prúde na Oxfordskej univerzite a na elitnej univerzite Imperial College London, aby sme menovali aspoň dve pracoviská. A Spojené kráľovstvo je tiež významným medzinárodným donorom programu na vývoj vakcíny proti novému koronavírusu v rámci Združenia pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (tzv. CEPI, založené Nadáciou Billa a Melindy Gatesových, pozn. red.), s prísľubom 250 miliónov libier.

Zriadená pracovná skupina bude v tesnej spolupráci s verejným i súkromným sektorom poskytovať podporu popredným akademickým pracovníkom a identifikovať spôsoby na urýchlenie klinických skúšok.

Spojené kráľovstvo môže byť hrdé na svoju históriu očkovania. Bol to práve Angličan, Edward Jenner, kto bol pred 200 rokmi pionierom v tejto oblasti. O dve storočia neskôr, bude vedecká komunita neúnavne pracovať na objavení lieku alebo vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a my ich musíme podporovať na každom kroku tejto cesty.

Autor Patrick Vallance je vedúcim tímu vedeckých poradcov britskej vlády.

Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Natália Sollárová