Skupiny zo SAE zapletené do podozrenia z porušenia líbyjského zbrojného embarga
21 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Podľa OSN sa palivo považovalo za „bojové zásoby“ a preprava do východnej Líbye by mohla predstavovať porušenie embarga.


 

Dokumenty dokazujú, že dve spoločnosti v Perzskom zálive dopravili letecké palivo generálovi Khalifovi Haftarovi. Spoločnosti so sídlom v Spojených arabských emirátoch prepravili takmer 11 000 ton leteckého paliva do východnej Líbye, pevnosti odpadlíckeho generála Khalifu Haftara, píše ft.com. Zásielka, ktorá bola predmetom vyšetrovania skupinou odborníkov OSN, mala v čase naloženia v Spojených arabských emirátoch trhovú hodnotu takmer 5 miliónov dolárov a minulý mesiac bola dodaná mestu Benghazi, ústrediu ofenzívy generála Haftara.


Stephanie Williams, úradujúca vyslankyňa OSN v Líbyi povedala, že podľa OSN sa palivo považovalo za „bojové zásoby“ a preprava do východnej Líbye by mohla predstavovať porušenie embarga.

V Sýrii otestovali najnovšie ruské tanky Armata T-14
Ruská armáda otestovala svoj nový bojový tank ďalšej generácie Armata T-14 v Sýrii, citoval spravodajský portál armyrecognition.com slová ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Diplomati sa mesiace sťažujú na to, čo označujú za opakované a očividné porušovanie zbrojného embarga zahraničnými mocnosťami (vrátane Spojených Arabských Emirátov), ktoré podporujú rôzne strany líbyjského konfliktu. Dokumenty o preprave a náklade poskytujú podrobnosti o troch spoločnostiach, ktoré majú byť zúčastnené v porušovaní embarga.

V dokumentoch sa uvádza, že dodávateľom paliva bola spoločnosť Afrifin Logistics FZE so sídlom v Sharjahu, jednom zo siedmich emirátov, ktoré tvoria SAE. Dokument spolu s komoditami bol naložený na tanker MT Gulf Petroleum 4, tanker s vlajkou Libérie, prevádzkovaný spoločnosťou Gulf Shipping Services FZC.

Úradníci OSN potvrdili, že príslušné spoločnosti sú registrované v SAE a palivo bolo dodané na územie SAE, avšak odmietli potvrdiť názvy firiem. Úradníci OSN pokračujú vo vyšetrovaniach s cieľom určiť, ako sa  finančné transakcie uskutočnili, a takisto chcú identifikovať tých, ktorí sú do tohto obchodu zapojení.

Smrť ženy vyústila do požiaru gréckeho utečeneckého tábora
Žena z Iraku zomrela potom, čo šla do nemocnice s horúčkou, ale test na Covid-19 bol negatívny. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Diligencia, poskytovateľ podnikových údajov so sídlom vo Veľkej Británii, ktorý sa špecializuje na Blízky východ, identifikoval spoločnosť, ktorá sa považuje za hlavného akcionára v spoločnosti Gulf Shipping, ale táto spoločnosť neodpovedala na e-mailové otázky.

Palivo bolo vyložené v Benghází 16. marca, v čase keď sily generála Haftara zvýšili množstvo leteckých úderov a raketových útokov na Tripolis. Jeho líbyjská národná armáda podporovaná SAE, Egyptom a Ruskom už rok oblieha hlavné mesto, s cieľom vyhnať národnú vládu podporovanú OSN.

Líbyjskí predstavitelia v Tripolise tvrdia, že SAE naďalej zásobujú generála Haftara s muníciou a vojenským materiálom a to aj napriek januárovej dohode medzi zahraničnými mocnosťami o zastavení zasahovania. Vláda Spojených arabských emirátov, ktorá zvýšila podporu generálovi Haftarovi po tom, čo ich regionálny súper Turecko, vyslal jednotky a podporu do Tripolisu, na žiadosť o pripomienky neodpovedala.

Koronavírus pozastavuje raketové zrážky medzi Tureckom a USA: Aktivácia S-400 sa odkladá!
Plány Turecka na spustenie nových ruských systémov protiraketovej obrany sa oneskorili prepuknutím koronavírusu, ale nezamýšľajú zvrátiť rozhodnutie, ktoré vyvolalo hrozbu amerických sankcií, uviedol turecký predstaviteľ. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Po vyložení paliva došlo na lodi k technickej chybe a tá sa teraz zdržiava v prístave Misurata, ktorý je riadený silami lojálnymi vláde podporovanej OSN v Tripolise, kde ostane až do vyšetrovania údajného porušenia sankcií, uviedli líbyjskí predstavitelia. Vyslankyňa OSN Stephanie Williams uviedla: „Z tohto incidentu sme veľmi znepokojení vzhľadom na to, že nezákonný dovoz paliva paralelnou východnou Národnou Ropnou Korporáciou by sa s najväčšou pravdepodobnosťou použil na podporu operácií letectva armády generála Haftara ... “

Po rozdelení krajiny si sily generála Haftara na východe vybudovali vlastnú ropnú spoločnosť ktorá má byť konkurenciou pre národnú ropnú spoločnosť so sídlom v Tripolise. National Oil Company (NOC) so sídlom v hlavnom meste je medzinárodne uznávaná spoločnosť, ktorá je jediným legitímnym dovozcom a vývozcom palív z a do Líbye.

NOC povedala, že neexistuje žiadny civilný dôvod na dovoz leteckého paliva do východnej Líbye. NOC rafinuje letecké palivo a minulý rok dodala východnej Líbyi 73 000 ton na pohon komerčných lietadiel, a to napriek zníženiu leteckej dopravy v dôsledku konfliktu. Za roky 2015 do roku 2018 NOC uviedla, že na východ dodáva ročne približne 45 000 až 50 000 metrických ton leteckého paliva.

„NOC je jediným subjektom, ktorý môže legálne importovať tieto komodity do Líbye a NOC vždy zabezpečuje dostatok paliva pre civilné letectvo v celej krajine,“ uviedla spoločnosť. „(palivo) Vychádza z miestnych rafinérií a v prípade potreby dovážame letecké palivo, ale to je veľmi zriedkavé. Potvrdzujeme, že v žiadnej časti Líbye nebol v posledných rokoch nedostatok paliva.“

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Mário Martinka