Ombudsmanka žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie
21 | 04 | 2020 I SITA

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie.


Ako agentúru SITA informovala jej hovorkyňa Michaela Pavelková, ombudsmanka sa obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a odporučila mu, aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva.

Urobiť tak sa rozhodla na základe medializovaných informácií a správ od mimovládnych organizácií, z ktorých vyplýva, že lekári v niektorých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať umelé prerušenie tehotenstva.

„Zásah do základných práv aj v čase epidémie a núdzového stavu môže byť vykonaný iba v prípade, že takýto zásah sleduje legitímny cieľ, je nevyhnutný a spôsob, akým sa realizuje, musí byť primeraný. Považujem za nevyhnuté zdôrazniť, že pandémia Covid-19 by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien,“ uviedla Patakyová.

Strana Za ľudí vyzýva hlavného hygienika, aby zvážil opatrenie týkajúce sa pendlerov
Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga navrhuje, aby sa povinnosť dokazovania testom na nový koronavírus týkala len tých ľudí, ktorí žijú v zahraničí v obci, kde je zvýšená nákaza, respektíve ohnisko nákazy. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Ombudsmanka v liste ministra upozornila, že právo žien na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva vyplýva z domácej legislatívy, ako aj z medzinárodných ľudskoprávnych dohovorov.

Odmietnutie prístupu žien k umelému prerušeniu tehotenstva v prípade ohrozenia života alebo zdravia ženy či tehotenstva, ktoré je výsledkom znásilnenia alebo incestu, predstavuje podľa judikatúry orgánov monitorujúcich dohovory OSN porušenie práva na zdravie, práva na súkromie a v niektorých prípadoch aj porušenie práva nebyť mučený ani podrobený krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu.

Ako ďalej podotkla, obmedzenia k bezpečnému prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva majú za následok zvýšené riziko vykonávania nelegálnych a život ohrozujúcich interrupcií. Preto upozornila, že ich vykonávanie si nielenže vyžaduje ďalšiu zdravotnú starostlivosť, ale spôsobuje aj zvýšenie materskej úmrtnosti.

Hasiči zasahujú pri tragédii, po páde do drviča na drevo zahynul človek
Hasiči v týchto chvíľach zasahujú pri tragédii, ktorá sa stala vo Vrábľoch v mestskej časti Horný Ohaj. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | TASR


„Obmedzenia, týkajúce sa služieb v oblasti reprodukčného zdravia, neúmerne postihujú najmä ženy žijúce v chudobe, ženy so zdravotným postihnutím, obete znásilnenia a domáceho násilia, ženy s vážnym zdravotným stavom a ženy, u ktorých je ohrozené zdravie alebo zdravý vývoj plodu," dodala verejná ochrankyňa práv.

Patakyová v súvislosti s obmedzovaním reprodukčných práv požiadala ministra, aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ochranu základných ľudských práv. „Považujem za nevyhnutné, aby sa pri poskytovaní služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia počas pandémie uplatňovali postupy vychádzajúce z najnovších vedeckých a lekárskych poznatkov garantujúcich rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd osôb,“ uzavrela.

Krajský súd v Košiciach zrušil uznesenie o prerušení väzenia pre Dušana Borženského
Dušan Borženský, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, ostáva zatiaľ stále za mrežami. Krajský súd (KS) v Košiciach zrušil uznesenie Okresného súdu Košice II, ktorý v marci rozhodol o ročnom prerušení výkonu odňatia slobody odsúdeného... Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | TASR