Ekonomicky zdrvená Venezuela vďačí Rusku za významnú pomoc počas pandémie
21 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Rusko zaručilo nové dodávky zdravotníckeho materiálu do ekonomicky zdevastovanej Venezuely, uviedlo venezuelské ministerstvo zahraničných vecí.


Venezuelský prezident Nicolas Maduro sa v pondelok poďakoval ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi za spoluprácu a lekársku pomoc počas pandémie koronavírusu, informuje portál AA.com.

„Práve som dokončil dôležitý telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimírom Putinom,“ uviedol Maduro na Twitteri. „V mene Venezuelčanov som mu poďakoval za spoluprácu a humanitárnu pomoc. Zároveň som vyjadril prianie, aby aj naďalej statočne čelil pandémii COVID-19 a chránil zdravie ľudí.“

Putin tiež „zaručil nové zásielky zdravotníckeho materiálu“ do Venezuely a vyjadril „väčšiu“ potrebu spoločného úsilia medzi dvoma krajinami pri riešení pandémie, uviedlo vo svojom vyhlásení venezuelské ministerstvo zahraničných vecí.

Európa potrebuje 1,5 bilióna eur na oživenie hospodárstva
Európska únia naliehavo potrebuje finančné dotácie, aby sa udržala nad vodou a prežila epidémiu Covid-19, ktorá v súčasnosti pustoší kontinent, varoval európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Marek Molnár


„Obidvaja vodcovia odsúdili pokračujúce nezákonné a neľudské jednostranné opatrenia v časoch, ktoré sú pre ľudstvo také ťažké,“ dodal hovorca ministerstva.

Maduro a Putin tiež diskutovali o situácii na trhu s ropou a nedávnom súhlase Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC+). Dohodli sa, že budú plne podporovať plány OPEC+, ktoré budú zavedené od 1. mája. Táto organizácia a jej spojenci dosiahli 12. apríla konečnú dohodu o znížení spoločnej produkcie ropy na rekordnú úroveň 10 miliónov barelov za deň (bpd) s cieľom vyvážiť ceny ropy na svetových trhoch.

Aj keď počet prípadov a úmrtí súvisiacich s koronavírusom vo Venezuele nie je taký alarmujúci ako vo zvyšku sveta, krajina zaznamenala prudký hospodársky pokles po globálnom poklese ceny ropy, ktorá je hlavným ekonomickým zdrojom tejto krajiny.

Kvôli zdrvujúcej hospodárskej situácii a politickej kríze medzi Madurom a opozičným vodcom Juanom Guaidom, od začiatku roku 2019 utieklo zo svojej vlasti už takmer 5 miliónov Venezuelčanov. Krajina tiež čelí prísnym ekonomickým a diplomatickým sankciám USA už viac ako rok, pretože Washington svojvoľne uznal ako legitímneho vládcu krajiny Juana Guaidóa, namiesto riadne zvoleného prezidenta Madura.

Podľa priebežných štatistík americkej univerzity Johna Hopkinsa má Venezuela 256 prípadov COVID-19 a deväť úmrtí, pričom 117 nakazených pacientov sa doteraz zotavilo.

Hromadné lynčovanie v Indii: Polícia zatkla viac ako 100 spolupáchateľov trojnásobnej vraždy (VIDEO)
V západnom indickom štáte Maháraštra bolo zatknutých viac ako 100 účastníkov hromadného smrteľného zlynčovania troch mužov, informuje BBC. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Timotej Dudka