Strana Za ľudí počíta s tým, že Kiska na jej čele skončí
20 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa súčasného lídra strany Za ľudí Andreja Kisku je aktuálny prepad strany spôsobený aj jeho neprítomnosťou na verejnosti. Členovia strany však naznačujú, že by Kiska na jej čele mohol skončiť úplne.


Popularita strany Za ľudí, ktorá v posledných parlamentných voľbách získala 5,77 percenta hlasov oprávnených voličov, podľa výsledkov posledných prieskumov klesá a do parlamentu by sa už nedostala.


Z prieskumu, ktorý realizovala agentúra FOCUS v dňoch medzi 15. až 17. aprílom vyplýva, že Kiskova strana by aktuálne získala už len 3,2 percenta hlasov. Agentúra AKO v poslednom prieskume namerala strane Za ľudí tri percentá.


Nielen ja, ale celá strana si uvedomujeme, že moja vynútená neprítomnosť zo zdravotných dôvodov má určitý vplyv na voličov,ozrejmuje pre Denník N exprezident dôvody poklesu podpory strany, ktorej vznik bol podmienený jeho osobnými politickými ambíciami.


Kiska zároveň dopĺňa, že nie všetci voliči, ktorí strane Za ľudí vyjadrili podporu, si priali, aby bola súčasťou novej vládnej koalície. Podľa bývalého prezidenta a šéfa strany má na výsledky prieskumu vplyv aj to, že Za ľudí je najmenšou koaličnou stranou, ktorá neriadi kľúčové ministerstvá s vplyvom na boj s koronakrízou.


AKTUÁLNE: Od stredy by sa mali otvoriť viaceré obchody aj služby
Plán otvárania prevádzok by mal zajtra schváliť Ústredný krízový štáb SR. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA

Denník N zároveň informuje, že viacero členov strany počíta s odchodom Kisku z jej čela. „Teraz je na nás, ako sa ďalej vyrovnáme s otázkou nového lídra. Strana musí mať lídra, ktorý je zdravotne fit, je pri nás a maká s nami,“ hovorí primátor Nitry a poslanec NR SR Marek Hattas.


Zmenu na najvyššom poste strany naznačujú aj výroky podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu. Ten na svojom Facebooku hovorí o silnom, uveriteľnom a taktiež prítomnom lídrovi, ktorého podľa neho potrebuje každá silná strana.


Ako pripomína Denník N, napriek tomu, že Kiska zatiaľ ostáva na čele strany, už 17. marca za vzdal svojho poslaneckého mandátu. Ako predseda strany zároveň nepodpísal koaličnú zmluvu a nestál ani pri zrode programového vyhlásenia vlády.


Počas Kiskovej neprítomnosti vedie stranu Za ľudí už od 9. marca jej podpredsedníčka Veronika Remišová. Práve jej meno sa najčastejšie skloňuje v súvislosti s výberom nového straníckeho predsedu.


Matovič si s opatrením pre pendlerov strelil do nohy
Povinné testy pendlerov by zarobili súkromným laboratóriám milióny eur. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová