Majetky šéfa daňových kriminalistov Makóa stále vyvolávajú otázniky
20 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ľudovít Makó, ktorý spolu s družkou Dagmar Kapusníkovou vlastní rozsiahly majetok v Jelenci pri Nitre, má na svojom pozemku čierne stavby. Parkujú u neho kamióny pochybnej firmy, zistili Aktuality.sk.


Makó je od roku 2014 riaditeľom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Tento orgán vyšetruje závažné colné podvody či úniky na spotrebných daniach. A práve šéf daňových kriminalistov získal v rokoch 2006 až 2018 rozľahlý pozemok aj nehnuteľnosti na kraji obce Jelenec, vzdialenej od rýchlocesty R1 necelých osem kilometrov.

Portál pripomína, že pochybnosti vyvoláva vlastnícke pozadie viacerých firiem. Stoja za nimi Makóovi rodinní príslušníci či bývalí kolegovia, spája ich obchodný vzťah. NIPELI patrí jeho bratovi, firmu Lama SK vlastní jeho ex-kolega Boris Reken a oficiálnym majiteľom Guardingu je Zoltán Perhács, ktorý pracoval v Rekenovej advokátskej kancelárii. Riaditeľ KÚFS odmieta akékoľvek prepojenia s týmito firmami.

Nemocnice môžu spustiť plánované zákroky, ale za presne stanovených podmienok
Nemocnice môžu spustiť plánované zákroky, ale za presne stanovených podmienok. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | SITA


Portál však k dispozícii fotky z marca, ktoré dokazujú, že na kamiónovom stojisku šéfa daňových kriminalistov a jeho družky parkovala takmer dvadsiatka kamiónov, viaceré s logom Guarding. Redakcia Aktuality.sk navštívila ho rozľahlý areál v Jelenci opakovane. Na stojisku za vysokým betónovým múrom bolo vraj dvadsať kamiónových návesov, z ktorých väčšina mala ťahač s označením Guardingu. Firmy máva ročné tržby v miliónoch eur.

„Neprenajímam im žiadne kamiónové stojiská,“ tvrdil vlani Makó. Reagoval tiež nasledovne: „Keďže sa nechcem vyjadriť expresívne, konštatujem, že vaše otázky sú nekvalifikované a postrádajúce relevantný kontext. S pozdravom, porazme koronavírus.“

Firmu Guarding pritom preveruje Okresný súd v Žiline pre pochybnosti o jej skutočných vlastníkoch. Skúma, či je zápis firmy v protischránkovom registri pravdivý a úplný. Podozrivé je, že v evidencii firiem, ktoré môžu obchodovať so štátom, je ako tzv. konečný užívateľ výhod uvedený už spomínaný Perhács. Ako bydlisko si uvádza Jelenec, kde býva aj Makó.

Na ochorenie COVID-19 zomrel ďalší pacient
Ochoreniu COVID-19 podľahol ďalší pacient. Ide o klienta Domova sociálnych služieb Spišské Bystré. Celkovo tak Slovensko eviduje 13 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | TASR


Za pomyselný bonus označil portál fakt, že Makó má stavby, ktoré vyrástli bez stavebného povolenia. Stavebný úrad v Nitre označil za čiernu stavbu halu stojacu v Makóovom areáli. Šéf daňových kriminalistov, už prisľúbil, že „odstráni“ aj načierno postavenú garáž. V rozhovore pre Aktuality.sk pritom priznal, že si tyká s Norbertom Bödörom.

Fico označil Programové vyhlásenie vlády za paškvil a sci-fi Matoviča bez opory v štátnom rozpočte
Programové vyhlásenie vlády (PVV) označil predseda Smeru-SD Robert Fico za nereálne. Po jeho predložení v parlamente zdôraznil, že v štátnom rozpočte nie je dostatok financií na pokrytie sľubovaných opatrení. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | TASR