Vláda schválila svoje programové vyhlásenie
19 | 04 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Programové vyhlásenie vlády vláda v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru.


Vláda v nedeľu schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru. Podľa premiéra obsahuje PVV stovky, možno až tisícky konkrétnych prísľubov. Matovič informoval, že všetkých 11 opatrení, o ktorých ľudia pred voľbami hlasovali v jeho ankete na internete, sa do PVV dostali.

"Do programového vyhlásenia vlády každá strana premietla primerané množstvo predvolebných sľubov," povedal po schválení dokumentu povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Ako uviedol predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, jeho politické zoskupenie do PVV presadilo aj zrušenie doplatkov za lieky či výstavbu nájomných bytov. Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) zdôraznila, že dôležitá bude očista justície a rozvoj regiónov.

Za základ označuje vláda v PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie. Zaväzuje sa vytvoriť atraktívne podnikateľské prostredie tak, aby zamestnanci mali dobrú prácu za férovú mzdu. Pozornosť chce vláda venovať aj chudobným, chorým a slabším. Výrazne zvýšiť plánuje potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov. Deklaruje rovnosť príležitostí pri akejkoľvek súťaži či výberovom konaní.

Platy učiteľov by sa mali zvyšovať priamo úmerne k možnostiam štátneho rozpočtu
Platy učiteľov by sa mali zvyšovať priamo úmerne k možnostiam štátneho rozpočtu. Uviedol to dnes na tlačovom brífingu pred rokovaním vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | SITA

Priority rezortov

Ako už pred rokovaním ministrov avizoval premiér, programové vyhlásenie vlády (PVV) má riešiť aj otázku dvojakého občianstva. Znamená to, že vláda umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu, nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR.

Podľa informácií zástupcov jednotlivých rezortov by súčasťu PVV mala byť aj exekučná amnestia alebo zmena obsahu vzelávania. Z hľadiska ministerstva obrany bude program vlády jasným odrazom proeurópskeho, proatlantického smerovania a zároveň transparentnosti a zodpovednosti v rezorte, avizoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) uviedol, že PVV z hľadiska jeho rezortu kladie dôležitosť na otázku potravinovej sebestačnosti, v tejto súvislosti i na pomoc začínajúcim, malým i stredným poľnohospodárom. V prípade školstva kladie PVV dôraz na zefektívnenie rezortu, siete škôl, zjednotenie financovania a kompetencií.

Kabinet musí predstúpiť so schváleným PVV pred poslancov Národnej rady SR do 30 dní po svojom vymenovaní, čo sa udialo 21. marca. So schváleným programovým vyhlásením predstúpi vláda pred parlament a požiada ho o vyslovenie dôvery na schôdzi v pondelok 20. apríla o 13:00.

Matovič sa opúšťa ako tínedžerka na Instagrame
Premiérovu neschopnosť odovzdať na tlačovej besede nejaké jasné posolstvo alebo nejakú zásadnú informáciu si už všimli aj v zahraničí. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová