Prioritou vlády bude zvýšenie potravinovej sebestačnosti s dôrazom na zodpovedné hospodárenie s pôdou a lesmi
19 | 04 | 2020 I SITA

Strategickým cieľom Vlády SR je efektívne a udržateľným spôsobom využiť prírodný potenciál Slovenska na zvýšenie potravinovej sebestačnosti a na zvýšenie podielu domácich potravín.


Vyplýva to z návrhu Programového vyhlásenia vlády SR (PVV), ktorý v nedeľu kabinet schválil. Ďalším, nemenej dôležitým cieľom, je pre vládu dosiahnuť čo najvyššiu sebestačnosť vo výrobe potravín a domácou produkciou zabezpečiť pre občanov kvalitné a bezpečné potraviny.

"Pôdohospodárstvo musí plniť významné ekologické, ekonomické, sociálne a spoločenské funkcie na národnej úrovni. Zároveň nesmie poškodzovať ďalšie ekosystémy nielen v súčasnosti, ale ani v budúcnosti. Vláda SR vypracuje dlhodobú koncepciu poľnohospodárstva a potravinárstva so zreteľom na strategické dokumenty Európskej únie (EÚ), od ktorej sa budú odvíjať dlhodobo predvídateľné podmienky a garancie štátnej podpory domáceho poľnohospodárstva v štruktúre podľa aktuálnej potreby," píše sa v PVV.

Podpora by sa mala týkať špeciálne živočíšnej produkcie, pestovateľov špeciálnych plodín a spracovateľského priemyslu, procesu pozemkových úprav, zvýšenie poistenia rizík, tvorby zamestnanosti, mladých poľnohospodárov a na rozvoj podpory propagácie slovenskej produkcie.

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie
Programové vyhlásenie vlády vláda v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Prioritou Vlády SR bude aj upevnenie postavenia slovenských poľnohospodárov a potravinárov a ich záujmov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP) po roku 2020. Najmä však zabezpečenie spravodlivých, transparentných a nediskriminačných podmienok slovenským poľnohospodárom a potravinárom v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ a dosiahnutie maximálnej podpory z rozpočtu SR pri zachovaní rozpočtovej zodpovednosti.

Vláda SR považuje pôdu za národné bohatstvo, ktorého šetrné a udržateľné využívanie je nielen základným predpokladom každej ekonomickej činnosti, ale je predovšetkým obmedzeným a ľahko zničiteľným zdrojom. Vláda SR sa preto zaväzuje prijať legislatívu SR v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva a zosúladiť ju s legislatívou EÚ s cieľom zjednotiť podmienky spoločného trhu EÚ.

Vláda sa tiež zaväzuje ku stabilizácii lesov a zabezpečeniu ich funkcií prostredníctvom prírode blízkeho hospodárenia a reálneho ocenenia ich ekologických funkcií. "Lesy sú rozhodujúcim, životodarným a krajinotvorným prvkom. Lesy nie sú bankou pre štátny rozpočet, lesy sú poisťovňou pre zdravú krajinu," dodáva sa v PVV.

Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil na 12
Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb Pezinok. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | TASR/SITA