Pendleri sa búria proti vláde. Nechcú každý mesiac platiť za testy na koronavírus
19 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Opatrenie, aby sa ľudia prechádzajúci cez slovenské hranice museli pravidelne preukazovať negatívnym testom na koronavírus, sa ihneď stalo terčom kritiky.


Test totiž nesmie byť starší ako 30 dní a každý si ho má platiť sám. O takejto podmienke, ktorá bude účinná od 1. mája, rozhodol v piatok (17.4.2020) Ústredný krízový štáb. Web cas.sk zverejnil vyjadrenia viacerých respondentov z maďarskej Rajky, ktorí sa voči zmene búria. Pani Jana uvádza, že jej manžel je nevidiaci a testy by boli pre nich likvidačné. Oboch ich to bude stáť 140 eur.


Ďalšia z obyvateliek tejto malej obce v Maďarsku, kde sa nasťahovala početná skupina Slovákov, je vdova. Žije vraj len z dôchodku 380 eur, pričom v tom má aj vdovský príspevok po manželovi. "Mám dve deti, syn síce robí, ale dcéra študuje, komplikujú mi to strašne."


Matovič si s opatrením pre pendlerov strelil do nohy
Povinné testy pendlerov by zarobili súkromným laboratóriám milióny eur. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


 

Pridáva sa aj taxikár, vraj z čoho má zaplatiť 70 eur, keď už dva mesiace nerobí. "Vy nás, ľudí z Rajky, chcete úplne odrezať od sveta, nie je to fér," adresujú vláde a pýtajú sa prečo im to robí. Nemajú vraj šancu dostať sa ani príležitostne k doktorovi.


"Matovičov biznis", tak túto zmenu označil ďalší z rozhorčených pendlerov a video zavesil na YouTube. (pozor, video obsahuje silné vulgarizmy! - pozn. red.). "Testovať chcú nás, pendlerov z Rajky a z Rakúska. Ale nie zadarmo. Lekárov nevedia testovať, ani ľudí v prvom kontakte, tých netestujeme, ale nás pendlerov áno, aby niekto zarobil." Vypočítal, že ide o zhruba 30-tisíc ľudí a krát 70 eur mesačne, to sú 2 milióny eur.


Portál etrend.sk navyš priniesol informáciu, že v sobotu (18.4. 2020) bola spustená petícia a zverejnený bol  tiež otvorený list pre hlavného hygienika Jána Mikasa. V ňom signatári pripomínajú, že mnohí ľudia, ktorí žijú v rakúskom pohraničí, majú stále silné väzby na Slovensko. „Väčšina z nás má na Slovensku svojich rodinných príslušníkov, veľká časť z nás dochádza na Slovensko dennodenne za prácou. A v neposlednom rade väčšina z nás na Slovensku platí dane,“ uvádzajú sťažovatelia.

Je  nich nepochopiteľné, prečo ich slovenská vláda zaraďuje medzi rizikových občanov, ktorí síce rovnako, ako ostatní slovenskí občania musia dochádzať do práce, ale cestou do nej sa musia preukazovať negatívnym testom na COVID–19, aby tak dokázali svoju "bezúhonnosť“.

Pendleri by mali s testovaním počkať, testovať sa bude i v domovoch sociálnych služieb
Testovať na nový koronavírus sa budú všetci zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS). Pendleri by mali s testovaním zatiaľ počkať. Rozhodnutie otvoriť obchody bude na hlavnom hygienikovi SR, premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce, aby rozhodol bez... Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | TASR