Vatikán ďakuje Číne za darované zdravotnícke potreby, na Taiwan však akosi zabudol
18 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Čína a Taiwan nedávno darovali Vatikánu ochranné masky a zdravotnícke potreby. Zatiaľ čo Vatikán verejne poďakoval Číne, na taiwanskú štedrosť akosi zabudol, informuje portál Breitbart.


Vatikán vydal verejné vyhlásenie, v ktorom ďakuje Čínskej ľudovej republike za dary zdravotníckych potrieb pre boj proti šíreniu koronavírusu. Toto gesto slúžilo ako znamenie čínskej „oddanosti a solidarity voči cirkvi“.

Čína však nebola jedinou krajinou, ktorá Vatikánu poskytla pomoc. Taiwan ponúkol Vatikánu a iným cirkevným inštitúciám v Taliansku podobné dary vrátane potravín či zdravotníckych pomôcok, zatiaľ sa však verejného poďakovania nedočkal.

Pápež o pandémii koronavírusu: Bohoslužby bez veriacich sú "nebezpečné"
Pápež František označil bohoslužby, ktoré sa aktuálne v čase pandémie nového koronavírusu konajú bez fyzickej prítomnosti veriacich, za "nebezpečné". Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | TASR


Taiwanské veľvyslanectvo Svätej stolici vydalo 14. apríla vyhlásenie, v ktorom oznámilo, že darovalo 280 000 ochranných masiek Vatikánu, talianskym biskupom, talianskym nemocniciam a rôznym náboženským inštitúciám v Taliansku.

„Je to znak úcty voči pápežovi Františekovi a talianskemu ľudu, ale aj pomoc talianskej cirkvi, ktorá je odhodlaná sprevádzať chudobných a chorých, ktorí trpia koronavírusom,“ uviedol taiwanský veľvyslanec Svätej stolice Matthew Lee.

„Taiwan je jednou z mála krajín, ktorá úspešne bojuje proti tomuto vírusu,“ uviedol Lee. „Tento dar pre Vatikán je konkrétnym znakom zdieľania efektívnosti výroby taiwanských masiek a skúseností získaných v tejto oblasti v boji proti vírusom,“ dodal. Ticho z Vatikánu, týkajúce sa taiwanských darov, je tak v ostrom kontraste s jeho verejnou vďačnosťou Číne.

Bývalý vatikánsky kardinál bol prepustený z väzenia a zbavený obvinení za sexuálne útoky
Najvyšší austrálsky súd v utorok oslobodil bývalého vatikánskeho kardinála a pokladníka Georgea Pella, ktorý si odpykával trest za sexuálne napadnutie dvoch mladistvých chlapcov v 90. rokoch 20. storočia, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


 

Vatikán je jednou z iba 15 krajín sveta, ktorá udržuje diplomatické vzťahy s Taiwanom, jasne však uviedol, že bude ochotný prerušiť ich vzájomné vzťahy, aby uzavrel dohodu s Čínou. Vatikán v posledných rokoch vyhovel Čínskej komunistickej strane (ČKS) a prijal jej politiku v nádeji na opätovné otvorenie diplomatických vzťahov.

V septembri 2018 Vatikán podpísal tajnú dohodu s ČKS o menovaní biskupov v Číne a následne oznámil katolíckym duchovným, že teraz majú slobodnú možnosť vstúpiť do štátneho čínsko-katolíckeho patriotického združenia, ktoré je nezávislé od Ríma.

Dovolenku na talianskej pláži možno strávime v kabínach z plexiskla
Talianska spoločnosť verí, že prišla so spôsobom, ako zabezpečiť, aby sa pláže mohli otvoriť počas dovolenkovej sezóny aj napriek súčasnej pandémii, informuje portál Theolivepress. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka