Pentagon obviňuje Moskvu z testovania protisatelitnej zbrane, USA ju vlastnia už dlhšie
18 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Pentagon vyhlásil, že Rusko otestovalo „protisatelitnú“ zbraň, pričom označil ruské výzvy proti vesmírnej militarizácii za „pokrytecké“. Samotné USA ale majú takúto výzbroj už roky, informuje portál RT.


Správu o ruskom teste rakety, ktorá je údajne schopná zničiť satelity na obežnej dráhe Zeme, priniesol John Raymond, náčelník Vesmírnych síl Spojených štátov. "Test je tiež ďalším príkladom toho, že hrozby pre americké a spojenecké vesmírne systémy sú skutočné a stále rastú,“ dodal Raymond.
Čo je to, čo Rusko testovalo?

Samotný test zostáva záhadou, lebo neboli zničené žiadne satelity. Zrejme šlo o raketový systém, známy ako Nudol („rezanec“), ktorý sa vyvíja už desaťročia a v posledných rokoch sa testoval najmenej päťkrát.

Hoci o tom nie je k dispozícii žiadna oficiálna informácia, táto zbraň je považovaná za potenciálneho nástupcu systému A-135, ktorý je základnou zložkou v obrane proti balistickým raketám.



To by z neho robilo čisto obranný systém, avšak nie je známe, či je Nudol schopný zostreliť satelity vo vesmíre. Ale ani to nezastavilo americkú armádu, aby jej opakovane pripisovala takúto schopnosť.

"Aj keby by bolo Raymondovo tvrdenie pravdivé, tak Nudol stále zostáva defenzívnym systémom, nie ako verejne stanovené plány amerických vesmírnych síl, ktoré sa týkajú umiestnenia ozbrojených satelitov do vesmíru," verí Alexej Leonkov, redaktor magazínu Arsenal Otechestva, ktorý sa venuje ruským zbraniam.

"Americký vojenský satelitný program zahŕňa snímače, laserové protiraketové systémy a dokonca aj vesmírne kinetické zbrane schopné zasiahnuť pozemné ciele. To preto sa Američania snažia umiestniť viac vojenských satelitov do vesmíru," uviedol Leonkov pre RT.

NASA pošle astronautov do vesmíru prvýkrát po takmer 10 rokoch!
Americká vesmírna agentúra NASA a spoločnosť SpaceX stanovili dátum 27. mája na zahájenie štartu vesmírnej misie s ľudskou posádkou, ktorá je prvá od júla 2011, informuje spravodajský portál ABC. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Plačúci vlk

Podľa generála Raymonda sú však opakované výzvy Moskvy na udržanie vesmíru bez zbraní „pokrytecké“.

„Tento test je ďalším dôkazom pokryteckého obhajovania ruských návrhov na kontrolu zbraní vo vesmíre, ktoré majú obmedziť možnosti Spojených štátov, pričom zjavne nemajú v úmysle zastaviť svoje vesmírne zbrojné programy,“ uviedol Raymond.

"Americká armáda by sotva mala hovoriť o pokrytectve, vzhľadom na svoj vlastný aktívny program pre satelitné zbrane," prehlásil pre RT bývalý predstaviteľ Pentagónu Michael Maloof.

"Je to vrchol pokrytectva, keď americký generál ohovára Rusko za niečo, čo sami robia," poznamenal Maloof.

V roku 2008 Spojené štáty v skutočnosti zostrelili svoj vlastný nefunkčný satelit pozemnou raketou. "Nedávno boli satelity na nízkej obežnej dráhe zasiahnuté systémami protiraketovej obrany Spojených štátov, Číny a Indie. A nikto sa o to nestaral," vyhlásil Michail Chodarenok, bývalý plukovník ruských vzdušných obranných síl.

Počas studenej vojny USA a Sovietsky zväz vyvinuli protisatelitné zbrane. Po páde ZSSR boli tieto zbrane odsunuté - ale nie príliš nadlho - a hysterická reakcia Pentagonu na „novú“ skúšku zbraní vyzerá prinajlepšom podivne.

„S pokračujúcou militarizáciou vesmíru by sme mohli byť nútení tieto kroky prehodnotiť,“ uviedol Leonkov a dodal, že „Američania si myslia, že musia militarizovať vesmír preto, lebo Rusi majú protisatelitné zbrane."

"Keď vrah ustúpi, svet sa zmení," prorokovala Vanga
Svet sa mení. Aký bude, ak ustúpi neznámy koronavírus a ľudstvo sa vráti do normálu? Už nikdy nebude taký, ako pred tým, ale väčšina ľudí sa aj tak stará iba o seba. Kedy táto hrozná choroba ustúpi? Odpoveď na túto otázku mala aj bulharská... Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič

Udržať Studenú vojnu v teple

Okrem niektorých klasických tvrdení o zlých Rusoch za studenej vojny Raymond pridal do vyhlásenia aj nové informácie. Napríklad to, že vojenská prítomnosť USA vo vesmíre je užitočná v boji proti pandémii Covid-19.

"Vesmír je vážnou témou pre všetky národy a náš spôsob života. Požiadavky na vesmírne systémy pretrvávajú aj v čase krízy, keď globálna logistika, doprava a komunikácia, sú kľúčom k porážke pandémie Covid-19," uviedol generál.

Keďže vesmír je nepriepustný pre vírus a národy sveta všeobecne súhlasia s tým, že musia spolupracovať v boji proti nákaze, je ťažké pochopiť, na aký iný účel, než je strach, môže slúžiť Raymondove vyhlásenie. „Je to len ďalší spôsob, ako sa usilujú udržať studenú vojnu v chode aj napriek koronavírusovej pandémii,“ dodal na záver Maloof.

V zásielke ochranných rúšok bolo nájdených 14 kilogramov kokaínu v hodnote viac ako milión libier
Príslušníci colnej stráže našli v dodávke, ktorá sa v utorok pokúšala vstúpiť z Francúzska do Veľkej Británie cez tunel pod Lamanšským prielivom, približne 14 kg kokaínu, informuje britský portál Evening Standart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka