Laureát Nobelovej ceny je presvedčený, že CoViD-19 bol vytvorený v laboratóriu
18 | 04 | 2020 I Imrich Kovačič

Vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie CoViD-19, bol pravdepodobne umelo vyrobený v laboratóriu. 


Toto stanovisko zaujal v rozhovore s francúzskym spravodajským kanálom CNews aj profesor virológie Luc Montagnier a laureát Nobelovej ceny v roku 2008 za objav retrovírusu HIV.


Vo svojich záveroch sa vedec opiera o štúdie francúzskeho matematika Jean-Claude Pereza, ktorý podľa Montagniera podrobne vyšetril koronavírusy a v jeho genóme našiel prvky HIV. Taktiež dodal, že podobnú štúdiu sa pokúsila publikovať aj skupina indických vedcov, následne ju však pod tlakom museli stiahnuť.


"Dospeli sme k záveru, že vírus bol zmanipulovaný," uviedol francúzsky expert a zdôraznil, že SARS-CoV-2 je "prácou molekulárnych biológov".

Francúzsky virológ Etienne Simon-Lorier z Pasteurovho inštitútu zároveň v rozhovore pre France Presse označil Montagnierovu verziu za hlúposť. Podľa neho sú rovnaké prvky HIV prítomné vo všetkých vírusoch tejto rodiny, najmä preto, že sú veľmi malé. Častice tohto genómu sú ako častice genetického materiálu iných vírusov, baktérií a rastlín.


Slovensko neprivedie k skaze koronavírus, ale dvaja egomaniaci
15 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová

Americký prezident Donald Trump už skôr obvinil Čínu, že nezverejnila všetky údaje o pôvode tohto vírusu. Neskôr televízna stanica Fox News uviedla, že „pacient nula“ pracoval vo virologickom laboratóriu vo Wu-chane.


Oficiálnym postojom francúzskych akademikov v tejto otázke je nedôvera voči americkým médiám, ktoré nemajú žiadny skutočný dôkaz o prepojení medzi laboratóriami Wu-chan a výskytom koronavírusu.


Pokiaľ ide o samotného Montagniera, je známy množstvom podivných vedeckých predpokladov. Tvrdil najmä, že DNA emituje elektromagnetické vlny alebo že Parkinsonova choroba môže byť liečená papájovou šťavou. Z tohto dôvodu bol vo vedeckej komunite často terčom posmechu. Pravdou však ostáva, že je laureátom Nobelovej ceny za biológiu a jeho odbornosť v tejto oblasti je nespochybniteľná. 


Skutočná pravda o koronavíruse (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič