Rusko tvrdí, že je pripravené rokovať s USA o nadzvukových raketách
17 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Rusko je pripravené diskutovať so Spojenými štátmi o nadzvukových raketách a iných otázkach ohľadom kontroly zbraní v rámci širších diskusií o strategickej stabilite, uviedol v utorok minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


Spravodajský portál Reuters informuje, že dohoda o kontrole zbraní z čias studenej vojny je ohrozená, keďže vzťahy Ruska so Západom sa v posledných rokoch iba zhoršovali. V auguste 2019 Spojené štáty zrušili zásadnú dohodu o strategických zbraniach, Zmluvu o jadrových silách stredného dosahu (INF), pričom sa odvolali na nesúlad Ruska.

Obidve krajiny vyvíjajú nadzvukové rakety, klzáky, aby rozšírili svoje obranné schopnosti. Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom januára dohliadal na skúšku na Kryme.

Americká armáda úspešne otestovala nadzvukový klzák (VIDEO)
Pentagón oznámil, že úspešne otestoval nadzvukový klzák a uviedol, že bude hrať dôležitú úlohu v budúcom vývoji nadzvukových technológií. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Takéto rakety lietajú nadzvukovou rýchlosťou a môžu byť nasmerované za letu, zastaviť ich je teda oveľa náročnejšie ako pri predošlých generáciách zbraní. Niektorí odborníci sa obávajú, že by ich nasadenie mohlo spustiť nový závod v jadrových zbraniach.

Lavrov uviedol, že mal pred niekoľkými dňami významný telefonát od amerického ministra zahraničných vecí. Mike Pompeo, počas telefonátu prezradil, že by rád znova rokoval o kontrole zbraní a strategickej stabilite.

„Vítame takýto záujem od našich amerických partnerov, pretože sme dúfali, že budú tieto problémy riešiť,“ uviedol Lavrov.

„Sme otvorení hovoriť o novom vývoji udalostí vrátane dohode o nadzvukových zbraniach a zreteľne zdôrazňujem všetky aspekty a faktory, ktoré ovplyvňujú strategickú stabilitu, bez výnimky.“

Od vypuknutia pandémie koronavírusu Moskva podnikla kroky na zlepšenie vzťahov so Západom. Rusko dopravilo lekárske potreby a vybavenie do Spojených štátov a Talianska, aby im pomohlo v boji proti epidémii. Lavrov uviedol, že Moskva je pripravená doručiť viac dodávok, ak ich o to Washington požiada.

Pri návrate do Líbye zomrelo minimálne päť utečencov, ďalších sedem je nezvestných
Najmenej päť migrantov zomrelo a sedem zmizlo po tom, ako sa pobrežná hliadka vracala s 49 ďalšími utečencami do hlavného mesta Líbye Tripolisu. Informovala o tom migračná agentúra OSN (IOM). Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Timotej Dudka