Rezort práce zavádza kurzarbeit a ďalšiu pomoc pre zamestnávateľov
17 | 04 | 2020 I SITA

 O príspevky na podporu udržania zamestnanosti môžu v rámci projektu sociálnej pomoci žiadať ďalšie skupiny zamestnávateľov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) zaviedlo tretie opatrenie, ktoré má pomôcť zamestnávateľom zachovať pracovné miesta v čase pandémie koronavírusu.


Informoval o tom v piatok rezort s tým, že na stránke www.pomahameludom.sk už môžu žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov aj zamestnávatelia, ktorí aj napriek obmedzeniu činnosti počas vyhlásenej mimoriadnej situácie udržia pracovné miesta. Ide o takzvanú tretiu sociálnu pomoc.

"V prvej kategórii pomoci máme tých ľudí, ktorí ľudovo povedané, museli zavrieť svoje prevádzky z dôvodu rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva. Pre nich sme zrušili strop 800-tisíc eur na príspevok pre jedného žiadateľa," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"V druhej kategórii sú SZČO, ktoré žiadajú o príspevky na seba. A v tejto novej tretej kategórii sú v podstate ostatní zamestnávatelia, ktorých negatívne zasiahla aktuálna kríza," uviedol Krajniak.

Bratislava nebude čakať na štát, spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | TASR


Títo zamestnávatelia, vrátane SZČO, ktorá je zamestnávateľom, môžu žiadať o náhradu mzdy zamestnancov najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku alebo o paušálny príspevok na mzdy všetkých pracovníkov v závislosti od poklesu tržieb.

"Prvá možnosť je tzv. kurzarbeit, ktorý poskytneme na každého zamestnanca, ktorý je na prekážkach v práci. To znamená, že ak musel zamestnávateľ pre krízu poslať svojho zamestnanca na prekážky v práci, štát mu jeho mzdu preplatí. Žiaden zamestnávateľ tak nebude musieť prepustiť z práce svojho zamestnanca z dôvodu, že by utrpel krízou," priblížil minister práce.

Druhá možnosť podľa rezortu práce je, že zamestnávateľ požiada o paušálny príspevok na každého zamestnanca, ktorý v danom mesiaci nebol viac ako 50 % pracovného času na prekážke na strane zamestnanca, čiže napríklad na OČR, PN alebo dovolenke.

Pacienti s COVID-19 zaznamenali zlepšenie stavu po liečbe remdesivirom
Autor štúdie nazval tieto nálezy „nádejnými“, ale varoval, že je ťažké interpretovať výsledky, pretože nezahŕňajú porovnanie s kontrolnou skupinou. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Výška príspevku sa určí podľa poklesu tržieb. "Zamestnávateľ si môže vybrať len jednu z týchto možností na celé obdobie poskytovania príspevku. Vyberie si teda možnosť, ktorá je pre neho výhodnejšia," dodal Krajniak.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už pracuje aj na štvrtom opatrení, a to na príspevku vo výške 210 eur pre SZČO, ktoré neplatia sociálne odvody, dohodárov a jednoosobové s. r. o. Nárok budú mať v prípade, ak od 13. marca 2020 nemajú žiaden iný príjem z podnikateľskej, nepodnikateľskej a závislej činnosti. Pomoc pre túto skupinu rezort spustí v priebehu budúceho týždňa.

Platitelia zdravotného poistného môžu žiadať o odklad splatnosti preddavkov za marec
Zmena sa týka preddavku na poistné za marec 2020, ktorý je po novom splatný v termíne do 31. júla 2020. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | TASR