Hviezda pri dychberúcom obiehaní čiernej diery potvrdila Einsteinovu teóriu (VIDEO)
17 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Hviezda S2, ktorá obieha okolo supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej dráhy, potvrdila Einsteinovu teóriu, pričom jej obiehanie je zaznamenané na dychberúcej animácii. Informuje portál RT.


Pomocou obrieho ďalekohľadu na Európskom južnom observatóriu (VLT) astronómovia sledovali obiehanie hviezdy S2 okolo čiernej diery Sagittarius A* od 90. rokov.

Po prenose údajov z pozorovaní vedci teraz dospeli k záveru, že obežná dráha S2 nie je elipsa s pevnou polohou, ale namiesto toho sa posúva ako spirografický nákres, ktorý môžete vidieť v animácii nižšie.



Fenomén „spirografu“ je známy ako Schwarzschildova precesia a hviedza S2 teraz preukázala, že takéto vesmírne zvláštnosti sa prejavujú aj v najextrémnejšom gravitačnom prostredí.

S2 sa nachádza do 17 svetelných hodín od čiernej diery alebo zhruba do štvornásobku vzdialenosti medzi Neptúnom a Slnkom, pričom dosahuje rýchlosti až troch percent rýchlosti svetla.

Okrem toho pozorovania pohybu S2 okolo čiernej diery tiež potvrdili, že hmotnosť Sagittarius A* je približne štyrimiliónkrát väčšia ako slnko.

Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár