Dobrý vývar a množstvo tekutín. Mierne príznaky koronavírusu sa dajú liečiť overenými metódami
17 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Odborník radí, ako tlmiť ochorenie, pokiaľ nie ste vo vážnom stave a zostali ste sa liečiť doma.


Až 80 percent potvrdených prípadov COVID-19 sa považuje za mierne, potvrdila už skoršia štúdia. Portál hnonline.sk citoval lekára Rishia Desaia, ktorý priblížil, ako vyzerá definícia mierneho ochorenia - môže zahŕňať celý rad symptómov, aj keď si nevyžaduje hospitalizáciu. Poradil tiež to, čo robiť doma v izolácii, aby ste si mohli pomôcť overenými liečebnými metódami.



„Mám mierne príznaky, kašlem. Ale kašlem raz za minútu, alebo každých 10 minút alebo päť minút? A ak to začne byť čoraz častejšie, povedzme, že kašlem každé dve minúty, teraz každú minútu, a teraz už nemôžem hovoriť, pretože mi dochádza dych, to sú veci, ktoré by ma mali prinútiť zdvihnúť telefón a zavolať lekárovi,“ uviedol Rishi Desai.

Najbežnejším príznakom koronavírusu je podľa odborníka únava. „Toto ochorenie vás zvyčajne spomaľuje. Spôsobuje únavu a nevoľnosť. Možno bolesť v krku, výtok z nosa, upchatý nos. Tento zápal v nose sťažuje možnosť rozpoznať pachy."

Pápež: Táto kríza sa nás týka všetkých: bohatých aj chudobných
Britský žurnalista Austen Ivereigh vyspovedal pápeža Františka s otázkami týkajúcimi sa krízy spôsobenej koronavírusom. Prebrali aj dôsledky epidémie na život Cirkvi i spoločnosti, na život jednotlivcov, ale i svetovú politiku a... Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Koronavírus môže ovplyvniť chuť do jedla. „Veľa z toho, čo popisujem, aby som bol celkom úprimný, sú zároveň rovnaké všeobecné príznaky, ktoré sa vyskytujú pri bežnom prechladnutí," uvádza odborník s tým, že spôsob ako zmierniť mierne príznaky koronavírusu je rovnaký, ako treba postupovať pri obyčajnom prechladnutí.

„Napríklad, pijete veľa tekutín, mali by ste sa ubezpečiť, že majú v sebe trochu soli a trochu cukru, pretože týmto spôsobom sa tekutina vstrebáva do vášho tela. Dobrým príkladom toho by bol vývar alebo polievka. Vo všeobecnosti by ste sa mali ubezpečiť, že ste hydratovaní a že močíte viackrát denne.“

Dôležitým ukazovateľom v prípade nákazy koronavírusu je horúčka, a síce, či sa zlepšuje alebo zhoršuje. „A ak sa zhoršuje, možno si vezmete liek na jej zmiernenie. Jednu vec, ktorú by ste ale mali pri COVID-19 odlišovať, je to, že svoje príznaky sledujete skutočne dôkladne, pretože ak sa zhoršujú, mali by ste zavolať lekárovi,“ uzavrel Desai.

Hlavné mesto otvorilo karanténne mestečko na Zlatých pieskoch pre ľudí bez domova
Hlavné mesto otvorilo karanténne mestečko pre ľudí bez domova. V dnešnej tlačovej správe o tom informoval hovorca magistrátu Peter Bubla. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA