Desiatky migrantov v nemeckých a francúzskych azylových domoch je infikovaných koronavírusom
17 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

U desiatok žiadateľov o azyl v prijímacích strediskách pre migrantov vo Francúzsku a Nemecku boli potvrdené prípady infekcie COVID-19, informuje portál Breitbart.


Azylový dom v nemeckom meste Ludwigshafen zaznamenal medzi obyvateľmi najmenej 59 potvrdených prípadov koronavírusu, pričom v zariadení žije približne 170 migrantov.

Ubytovanie migrantov bolo od začiatku apríla súčasťou karanténnych opatrení. Podľa nemeckého magazínu Bild boli infikovaní utečenci z bezpečnostných dôvodov premiestnení mimo zariadenia. V správe sa však uvádza, že mnoho prevezených migrantov bolo prichytených, ako porušujú karanténne príkazy, v dôsledku čoho ich nemecká polícia deportovala späť do azylového domu aj napriek ich ochoreniu.

Na konci marca sa nemeckí starostovia v mestách Schneeberg a Zschorlau sťažovali, že migranti v azylových zariadeniach nerešpektujú opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu.

Nemecká polícia zatkla štyroch islamistov z plánovania útoku na americkú leteckú základňu
Nemecké úrady tvrdia, že polícia zatkla podozrivú skupinu štyroch členov Islamského štátu, ktorí údajne plánovali útok na americkú vojenskú základňu sídliacu v Nemecku, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


 

V susednom Francúzsku azylový dom v obci La Crèche potvrdil, že 38 migrantov malo pozitívny test na koronavírus, čo je takmer polovica celkovej populácie v ubytovni, v ktorej sa nachádza 86 osôb rôznych národností.

Migranti, ktorí žijú v miestnom hoteli, boli prvýkrát testovaní minulý týždeň. Úrady zistili, že u deviatich bol potvrdený výskyt vírusu. Pri ďalšom testovaní sa zistilo, že skutočný počet prípadov bol oveľa vyšší. Migranti, ktorí sa vyhli infekcii, sú momentálne umiestnení na troch rôznych miestach - v dvoch hoteloch a v miestnom učňovskom školskom areáli, pričom doteraz medzi nimi neboli hlásené žiadne prípady vírusu.

Viac ako 100 francúzskych ľavicových poslancov navrhlo amnestiu nelegálnym prisťahovalcom a žiadateľom o azyl s cieľom bojovať proti šíreniu vírusu, pričom tvrdia, že potom budú mať lepší prístup k systémom zdravotnej starostlivosti. Poslanci napísali list francúzskemu premiérovi Edouardovi Philippeovi, ktorý napodobnil podobné dočasné opatrenie prijaté Portugalskom koncom marca.

Grécko rozšíri hraničný plot s Tureckom: Pripravuje sa na ďalšiu vlnu migrantov!
Grécka vláda plánuje rozšíriť hraničný plot pozdĺž rieky Evros v rámci prípravy na novú vlnu migrantov, informuje spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka