Čínska ekonomika sa po štyroch desaťročiach prvýkrát zmenšuje
17 | 04 | 2020 I Mário Martinka

HDP v prvom štvrťroku pokleslo medziročne o 6,8% v dôsledku pandémie koronavírusu


Hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku medziročne poklesol o 6,8%, informoval v piatok Národný štatistický úrad. Čínska vláda začala vykazovať odhady štvrťročného hospodárskeho rastu až v roku 1992, naposledy však oficiálne uznala medziročný pokles produkcie v roku 1976, píše ft.com

Pokles v Číne, ktorá je motorom globálneho rastu už dve desaťročia, je najsilnejším hospodárskym znakom škôd spôsobených pandémiou, ktorá sa síce začala vo Wu-chane, ale spôsobila zmätok po celom svete.

Oficiálne údaje pochádzajú z toho istého týždňa v ktorom MMF upozornil na najhorší výhľad na globálny ekonomický vývoj od Veľkej hospodárskej krízy, pričom sa očakáva, že straty v tomto roku výrazne prevýšia straty, ktoré nasledovali po finančnej kríze v roku 2008.

Investície do fixných aktív v prvom štvrťroku klesli v porovnaní s minulým rokom o 16 percent, zatiaľ čo celkový maloobchodný predaj spotrebného tovaru klesol v marci takisto o 16 percent. Mao Shengyong, hovorca štatistického úradu, poukázal na „krátkodobé ekonomické náklady“, ale bagatelizoval dlhodobý vplyv koronavírusu.

"Nemôžeme povedať, že základy dlhodobého hospodárskeho pokroku Číny sa zmenili v dôsledku krátkodobého šoku," uviedol a dodal, že sa predpokladá, že priemerný ročný rast v nasledujúcich dvoch rokoch bude asi 5 percent.

Čína mohla vykonať nízkoúrovňový jadrový test
Ministerstvo zahraničných vecí USA poukazuje vlaňajšie na aktivity v čínskom testovacom pracovisku Lop Nur, hoci nemá dôkazy. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Akcie v ázijsko-tichomorskom regióne sa zvýšili napriek negatívnym ekonomickým údajom, pričom investori boli povzbudení znakmi, že niektoré krajiny sa znovu otvárajú. Čínsky index CSI 300 na burze v Šanghaji a Šen-čene vzrástol o 1,2 percenta a hongkonský index Hang Seng sa po oznámení zvýšil o 2,3 percenta.

Čínska ekonomika, druhá najväčšia na svete, bola pod tlakom už predtým, ako koronavírus zasiahol. V minulom roku sa zvýšila o 6,1%, čo je najnižšia úroveň za takmer tri desaťročia. Údaje zverejnené v piatok naznačujú, že sa očakáva, že rast za celý rok bude na oveľa nižšej úrovni, čo by ohrozilo vládny prísľub z roku 2010, že do konca tohto roka by sa zdvojnásobila veľkosť ekonomiky.

Pokles bol horší ako očakávania analytikov pričom tento pokles bude vyvíjať tlak na vedenie krajiny, aby poskytlo ďalšie stimuly na zabránenie poklesu v druhom štvrťroku, ktorý by uvrhol Čínu do plne rozvinutej recesie.

Vláda už prijala opatrenia na podporu spoločností napumpovaním likvidity do bankového systému na podporu poskytovania úverov problémovým podnikom a zavedením daňových úľav vo výške 226 miliárd dolárov. Miera nezamestnanosti v mestách dosiahla koncom februára rekordných 6,2%, z januárových 5,3%.

Tento mesiac vláda zmiernila cestovné obmedzenia pre Wu-chan. Kľúčové ekonomické ukazovatele, ako napríklad úroveň premávky vo veľkých mestách a výrobná činnosť, tiež vykazujú známky zotavenia a je vidieť, že sa krajina pokúša vrátiť do práce.

„Napriek nízkym číslam HDP sú od začiatku marca,hospodárske aktivity na ceste normalizácie “ povedal Chaoping Zhu, stratég globálneho trhu v JPMorgan Asset Management.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka