Americké vojenské lietadlá lietali neďaleko Taiwanu po tom, ako ho Čína ohrozovala vojenskými akciami
17 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Dve vojenské lietadlá Spojených štátov lietali vo vzdušnom priestore južne od hlavného mesta Taipei v pondelok, pár dní po tom, ako Čína provokovala vojenskými cvičeniami neďaleko Taiwanu, informuje Reuters.


Americký Boeing RC-135W a hliadkové lietadlo Lockheed P-3 Orion leteli nad Juhočínskom morom. Prieskumné lietadla identifikovala monitorovacia vojenská služba Aircraft spots, ktorá zverejnila polohy letov na sociálnej sieti Twitter.

Obe lietadlá lietali v rôznych intervaloch, pričom prieskumné lietadlo RC-135W bolo zachytené nad kanálom Bashi, juhozápadne od Taiwanu. 



Prítomnosť amerických vzdušných síl v blízkosti vzdušného priestoru Taiwanu je priamou reakciou na to, že čínska Ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) počas víkendu uskutočnila vojenské cvičenia blízko Taiwanu, čo pôsobilo ako jasná provokácia. USA reagovali podporu Taiwanu vyslaním vojenských prieskumných lietadiel.

„Toto je pravdepodobne hlavný dôvod, prečo sa tu nedávno objavili prieskumné lietadlá USA, ktoré operujú v blízkosti kanála Bashi, aby sledovali pohyby PLA v tejto oblasti,“ uviedla Su Tzu-yunová, vedúca analytička Národného inštitútu Taipei.

V čase, keď PLA uskutočnila vojenské cvičenia s bojovými lietadlami neďaleko Taiwanu, čínske štátne médiá uviedli, že akcia bola súčasťou „vojenských príprav na boj proti ostrovu“. V posledných mesiacoch Peking prejavoval agresivitu voči Taipei, pričom zvyšoval aj svoje aktivity okolo nezávislého ostrova.

Čína považuje Taiwan za jej odtrhnutú provinciu napriek skutočnosti, že Taipei nikdy nebolo súčasťou čínskej histórie.

V nedeľu hovorca taiwanskej prezidentskej kancelárie Ting Yun-kung ubezpečil verejnosť, že nie je potrebné sa obávať o bezpečnosť a ochranu národa.

Infikované zdravotné sestry v mexickej nemocnici tvrdia, že nosenie rúšok mali zakázané
Manažéri mexickej nemocnice nakázali zdravotným sestrám, aby sa vyhli používaniu ochranných rúšok počas pandémie a nešírili tak paniku medzi pacientmi, informuje Reuters. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Timotej Dudka