Zákazku za 16 miliónov získala firma blízka šéfovi cestárov.
16 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Niekoľkomiliónovú zákazku na kreslenie značiek vyhrala firma, ku ktorej má blízko šéf Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera. Šéf cestárov je zároveň nominant Smeru a bývalý spolužiak expremiéra Roberta Fica.


Ako uvádza portál Aktuality.sk, v súvislosti s biznisom na kreslenie vodorovných značiek je zaujímavé, že SSC v rámci tendru vylúčila firmy, ktoré prišli s lacnejšou ponukou. Tieto firmy boli zo súťaže vylúčené napríklad kvôli chýbajúcim dokladom o počte riadiacich zamestnancov.


Zákazku za 16 miliónov tak napokon získala firma Sates, a. s., pre ktorú Žembera v minulosti pracoval na živnosť. Firma Doznako, ktorú v súčasnosti vlastní Žemberova neter Petra Halúzová, a ktorú aktuálny šéf SSC založil a riadil do roku 2006, sa v minulosti stala subdodávateľom Statesu.


Napriek tomu, že obe firmy spolupracujú aj naďalej, spoločnosť States odmieta, že by Doznako, ako firma blízka Žemberovi, bola jej subdodávateľom aj v prípade zákazky pre SSC. Stále však v hre zostáva možnosť, že na zákazke by mohla zarobiť aj Žemberova neter.


Nová vláda prišla o ďalšieho štátneho tajomníka. Na ministerstve práce končí Jozef Mihál
Jozef Mihál v minulosti dlhodobo pôsobil ako expert SaS na dane a odvody. V novej vláde dostal post štátneho tajomníka na ministerstve práce a sociálnych vecí pod vedením Milana Krajniaka. Po mesiaci v úrade končí. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Podobne ako States, a. s. sa totiž aj firma Doznako zaoberá kreslením vodorovných značiek na cesty. Podľa Aktualít však Žembera tvrdí, že SSC nevie koho si firma, ktorá v tendri zvíťazí, zazmluvní ako subdodávateľa.


Na nej môže zarobiť ktokoľvek. Aj tá firma Doznako má nejakých zamestnancov, robí vodorovné značenia. Keď ju niekto osloví už po vyhratej súťaži, ja v tom nevidím problém,“ reagoval pre Aktuality na podozrenie z možného konfliktu záujmov samotný Žembera.


Nová vláda „upratuje“: Matovičov nominant končí pre nezhody s kollárovcami
Nominant OĽaNO Ján Marosz, ktorý po voľbách pôsobil ako štátny tajomník na rezorte dopravy, sa na svojom poste dlho neudržal. Nový minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) si vybral svojho človeka. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Na nahrávke hovorí o peniazoch pre Roba

Zaujímavé sú však aj iné väzby, ktoré podľa informácií Aktualít Žemberu spájajú nielen s Robertom Ficom ale rovnako aj s Norbertom Bödörom.


Aktuality.sk získali nahrávku, na ktorej Žembera hovorí o „dávaní peňazí Robovi“. Šéf SSC na nahrávke okrem iného hovorí aj o tom, že by sa dalo „spraviť 400-tisíc“ a taktiež, že si peniaze pýtal aj „Noro“. Podľa Aktualít Žembera svoj hlas na nahrávke spoznal, no jej obsah vysvetliť nevedel. Potvrdil však, že sa v minulosti stretol s Norbertom Bödörom.

Pána Bödöra poznám, bral som od neho kedysi víno na päťdesiatku. Mal záujem tu robiť aj strážnu službu, ale ja tu mám vysúťaženú strážnu službu v dobrých cenách. Ozval sa mi, či sa vieme stretnúť. Stretli sme sa a pýtal sa ma, či je pravda, že som dostal 400-tisíc. Vysmial som sa mu do očí, že to nemyslí vážne, lebo ja som žiadnych 400-tisíc od nikoho nikdy nezobral, to môžem prisahať na svoje deti a na celú rodinu. On povedal, že to povie Robovi,“ reagoval Žembera.


Riaditeľ SSC si podľa Aktualít nevedel spomenúť na okolnosti, za akých nahrávka vznikla. Na otázky, ktoré sa týkali ako nahrávky, tak aj zákaziek SSC Bödör Aktualitám neodpovedal.


 Matovičove vyhlásenia k „blackoutu“ potvrdili, že premiér je nepredvídateľný
Matovič sa podľa politilóga zatiaľ snaží vládnuť spôsobom, akým viedol opozičnú politiu. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA