Vláda schválila online formu štátnych skúšok na vysokých školách
16 | 04 | 2020 I SITA

 Kabinet na svojom dnešnom rokovaní schválil, aby študenti vysokých škôl štátnicovali online formou. Odobril tiež prijatie novely o vysokých školách v skrátenom legislatívnom konaní.


Materiál, ktorý na vládu predložil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa zameriava najmä na vysokoškolské prostredie, no rieši aj časť problémov regionálneho školstva a oblasť výskumu a vývoja.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou povoľuje vláda organizovať štátnu skúšku, rigoróznu skúšku či obhajobu habilitačnej práce online spôsobom. Dovoľuje taktiež operatívne meniť termíny a ďalšie podmienky na prijímanie do štúdia. Rektorovi návrh zákonu umožňuje predĺžiť štúdium nad štandardnú dĺžku štúdia o viac ako dva roky.

Zdravotníci z nemocnice v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus
Traja zdravotníci pracujúci na rádiologickom oddelení (RTG) v nemocnici v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


V oblasti regionálneho školstva sa navrhuje zabezpečenie elektronickej verzie učebníc, učebných textov a pracovných zošitov ako aj snaha o otvorenie trhu s učebnicami, či učebnými textami a pracovnými zošitmi. Súvisí to s potrebou skvalitnenia procesu zabezpečenia týchto materiálov vzhľadom na ich nedostatok.

Taktiež riešia možnosť použitia finančných prostriedkov na školy v prírode a na kurz pohybových aktivít v prírode. Peniaze budú môcť žiaci štvrtého ročníka základných škôl využiť aj v nasledujúcom školskom roku do konca roka 2020.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.

Vláda odvolala Jozefa Mihála z postu štátneho tajomníka rezortu práce
Na pozíciu štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí nastúpil 22. marca tohto roka. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA