Šéf komory zubných lekárov: Hovoriť o dostatku ochranných pomôcok, je ilúzia
16 | 04 | 2020 I TASR

Hovoriť o dostatku osobných ochranných pracovných pomôcok (OOPP) je v dnešnej dobe ilúzia. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.


Potrebu takýchto pomôcok bude treba podľa jeho slov riešiť z dlhodobejšieho horizontu, pretože, ako zdôraznil, pandémia nového koronavírusu nebude trvať jeden alebo dva týždne. Moravčík priblížil, že trvalo tri týždne, kým sa zubným lekárom podarilo získať vysokovýkonné respirátory, štíty a ochranné celotelové plášte.

"Od začiatku šírenia ochorenia COVID-19 sme apelovali na všetkých kompetentných o zabezpečenie dostupnosti osobných ochranných pracovných pomôcok. Zubní lekári sú v prvej línii rizikovosti nakazenia a možného ďalšieho šírenia nového koronavírusu na svojich pacientov, pretože ošetrujú pacienta vo vzdialenosti 20 až 30 centimetrov od ústnej dutiny. Posun, čo sa týka pomôcok, nastal po trojtýždňových apeloch a výzvach na kompetentných," komentoval.

Vedci tvrdia, že izoláciu môžeme zvládnuť podobne ako deti v "polepšovni"
Ľudia dnes žijú v režime, ktorý sa v niečom podobá "polepšovni". Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


Podľa slov šéfa SKZL prezidenti regionálnych komôr aktívne od začiatku pandémie komunikujú so samosprávnymi krajmi. "Začiatkom minulého týždňa sa po prvý raz, v spolupráci s vyššími územnými celkami, začali distribuovať ochranné pomôcky zo štátnych hmotných rezerv aj pre zubné ambulancie," povedal s dôvetkom, že ide však len o prvú vlnu, ktorá vystačí možno na pár dní.

Poukázal na to, že pandémia sa neskončí zo dňa na deň, a teda ochranné pomôcky budú zubní lekári používať dlhodobo. Moravčík však verí, že prísun do zubných ambulancií bude plynulý a verifikovaný štátom tak, aby bola zabezpečená dostupnosť certifikovaných OOPP pre zdravotnícky personál.

Zákazku za 16 miliónov získala firma blízka šéfovi cestárov.
Niekoľkomiliónovú zákazku na kreslenie značiek vyhrala firma, ku ktorej má blízko šéf Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera. Šéf cestárov je zároveň nominant Smeru a bývalý spolužiak expremiéra Roberta Fica. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Rovnako poukázal na to, že keďže nikto nevie, dokedy bude pandémia trvať, je nevyhnutné vydať hygienicko-epidemiologický režim a štandardné postupy pri ošetrovaní pacienta v zubnej ambulancii tak, aby bol počas pandémie chránený zdravotnícky personál, ako aj pacienti. "Komora na štandardoch aktuálne pracuje a verím, že v krátkom čase budú vydané Úradom verejného zdravotníctva SR," mieni Moravčík, pričom odkázal na to, že SKZL odporúča zubným lekárom riadiť sa metodickým usmernením.

Komora v súčasnosti neodporúča vykonávať preventívne prehliadky. "Otázku ich vykonávania počas pandémie riešime v pripravovaných postupoch poskytovania zubno-lekárskej zdravotnej starostlivosti," dodal prezident SKZL Moravčík.

Slovensko neprivedie k skaze koronavírus, ale dvaja egomaniaci
15 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová