Nemecká polícia zatkla štyroch islamistov z plánovania útoku na americkú leteckú základňu
16 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Nemecké úrady tvrdia, že polícia zatkla podozrivú skupinu štyroch členov Islamského štátu, ktorí údajne plánovali útok na americkú vojenskú základňu sídliacu v Nemecku, informuje portál Breitbart.


Federálna prokuratúra uviedla, že podozrivé osoby boli zatknuté v stredu ráno na rôznych miestach v  západnej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Mužov identifikovali ako Azizjona B., Muhammadaliho G., Farhodshoha K. a Sunatullokha K. Všetci štyria sú občania Tadžikistanu. Priezvisko podozrivých nebolo uverejnené z dôvodu ochrany ich súkromia.

Nemecký spravodajský magazín Der Spiegel uviedol, že údajný vodca islamskej skupiny, 30-ročný tadžický muž, ktorý bol identifikovaný iba ako Ravsan B., je od minulého roka vo väzení za obchodovanie so strelnými zbraňami.

Prokuratúra vyhlásila, že muži začiatkom roka 2019 prisahali vernosť Islamskému štátu, keď boli v kontakte s vysoko postavenými osobnosťami tohto hnutia. Údajne najprv plánovali zaútočiť v Tadžikistane, ale neskôr presunuli svoj cieľ na americkú leteckú základňu sídliacu v Nemecku a osoby považované za kritikov islamu.

Pri návrate do Líbye zomrelo minimálne päť utečencov, ďalších sedem je nezvestných
Najmenej päť migrantov zomrelo a sedem zmizlo po tom, ako sa pobrežná hliadka vracala s 49 ďalšími utečencami do hlavného mesta Líbye Tripolisu. Informovala o tom migračná agentúra OSN (IOM). Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Timotej Dudka