Matovič chce znižovať kvórum na referendum, koaliční partneri nesúhlasia
16 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Koaliční partneri v novej vláde pod vedením Igora Matoviča sa stále nestihli dohodnúť na programovom vyhlásení vlády. Parlament ho tak bude schvaľovať v poslednom možnom termíne.


Hnutie OĽaNO, ktoré má po voľbách v parlamente najväčšiu podporu, plánuje do vládneho programu implementovať návrh na zníženie kvóra pri konaní referenda. Podľa Denníka N je však práve tento bod programového vyhlásenia vlády kameňom úrazu.


Na to, aby mohla byť zmena v konaní referenda priechodná, by návrh potreboval získať podporu ústavnej väčšiny hlasov (90 poslancov). Napriek tomu, že koalícia je v parlamente zastúpená 95 poslancami, nie všetky vládne strany s takouto zmenou súhlasia.


Pre platnosť referenda je v súčasnosti potrebné, aby sa na hlasovaní zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov (vyše 2,2 milióna občanov). Zníženie kvóra na referendum by však mohlo mať vplyv na základy a stabilitu politického systému na slovensku, dopĺňa Denník N.


Slovensko neprivedie k skaze koronavírus, ale dvaja egomaniaci
15 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová

S Matovičom sa však na tejto téme nezhodnú jeho partneri zo strán SaS (13 poslancov) a Za ľudí (12 poslancov). Bez ich hlasov by OĽaNO (53 poslancov) a Sme rodina (17 poslancov) návrh v parlamente, bez prípadnej podpory opozičných poslancov, nedokázali pretlačiť.


V tomto kontexte platí, že je potrebné, aby sa na finálnom znení programového vyhlásenia vlády dokázali zhodnúť všetci koaliční partneri. Návrh tak napríklad spolu s výstavbou nájomných bytov, ktorá je prioritou pre hnutie Sme rodina, patrí medzi sporné body, pre ktoré koaličná rada o programovom vyhlásení rokuje už po niekoľkýkrát.


Denník N upozorňuje na to, že vďaka prieťahom bude parlament o programovom vyhlásení vlády rokovať až v posledný možný termín, ktorým je nadchádzajúci pondelok. Vláda je totiž pred NR SR povinná predstúpiť do 30 dní od svojho vymenovania a poslancov musí požiadať o vyslovenie dôvery.


Slovensko sa za dva týždne prepadlo v rebríčku boja s koronavírusom o desiatky miest
Ešte koncom marca sa Slovensko nachádzalo na treťom mieste hodnotenia bezpečnosti krajín v súvislosti s koronavírusom v rebríčku Deep Knowledge Group. Po dvoch týždňoch sa krajina prepadla na 38. pozíciu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok