Gorbačov vyzval svetových vodcov, aby znížili vojenské výdavky
16 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Pandémia Covid-19 ukazuje, že vlády, ktoré myslia na bezpečnosť z vojenského hľadiska, zbytočne míňajú peniaze, uviedol Michail Gorbačov a dodal, že sa musia znížiť celosvetové výdavky na obranu, aby sa mohli financovať oblasti, ktoré ľudstvo skutočne potrebuje. Informuje portál RT.


Bývalý sovietsky vodca vyzval svet, aby upustil od vojenskej sily v medzinárodných záležitostiach. Znepokojuje ho najmä druh vojenských udalostí, ktoré sa v poslednej dobe odohrali na Blízkom východe. "To, čo teraz nutne potrebujeme, je prehodnotenie celého konceptu bezpečnosti," uviedol Gorbačov pre spravodajský portál TIME.

„Dokonca aj po skončení studenej vojny sa takmer všetko predvídalo z vojenského hľadiska. Počas posledných niekoľkých rokov počujeme len o zbraniach, raketách a leteckých útokoch,“ dodal bývalý sovietsky prezident.

Čína mohla vykonať nízkoúrovňový jadrový test
Ministerstvo zahraničných vecí USA poukazuje vlaňajšie na aktivity v čínskom testovacom pracovisku Lop Nur, hoci nemá dôkazy. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


"Pandémia Covid-19 zdôraznila, že hrozby, ktorým dnes ľudstvo čelí, majú globálny charakter a krajiny im môžu čeliť len kolektívne. Zdroje, ktoré sa v súčasnosti vynakladajú na zbrane, sa musia vložiť do rezerv na takéto krízy," uviedol Gorbačov.

"Ak vlády budú pokračovať v zbytočnom financovaní zbrojenia, všetky snahy zlyhajú," vyhlásil bývalý sovietsky prezident a ďalej poznamenal, že „prvoradým cieľom musí byť bezpečnosť ľudí, ako aj poskytnutie potravín, vody a čisté životné prostredie".

"Prvou vecou, ​​ktorú by mali národy urobiť po vyriešení koronakrízy, je zaviazať sa k masívnej demilitarizácii," zdôraznil Gorbačov, pričom vyzval svetových vodcov, "aby znížili vojenské výdavky o 10 percent až 15 percent".

Pentagon "skúmal" teóriu, že Covid-19 pochádza z čínskeho laboratória
Americká armáda „pozorne študovala“ teóriu, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane, prezradil novinárom predseda spoločného štábu náčelníkov a dodal, že doterajšie dôkazy sú „nepresvedčivé“. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Marek Molnár