Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
16 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne


Na túto tému napísal nytimes.com komentár v ktorom opisuje Waltera Isenberga, vlastníka firmy, ktorú má prezident Trump na mysli, keď hovorí o potrebe začať rušiť karanténne opatrenia a znovu otvoriť americkú ekonomiku. Skupina hotelov a reštaurácií patriaca Isenbergovi v Denveri zaznamenala pokles tržieb z 3 miliónov dolárov za deň na 40 000 dolárov za deň.

Ale Isenberg neočakáva, že jeho spoločnosť, Sage Hospitality Group, uvidí rýchly ekonomický „rozmach“, ktorý predpovedal Trump, a to aj potom, čo štátni úradníci dovolia jeho nehnuteľnostiam znovu obsluhovať zákazníkov.

"Bude to len veľmi dlhé a pomalé zotavenie, až kým nebude existovať ... vakcína," uviedol v rozhovore Isenberg, ktorý doteraz musel dočasne prepustiť viac ako 5 000 zo 6 000 zamestnancov. "Nie som vedec, a ani nevidím do psychiky ľudí - nemyslím si, že ľudia by zrazu vyšli z karantény a ponáhľali sa cestovať a objednávať veľké miestnosti na zhromaždenia."

Prezident chce čo najskôr zrušiť  stav karantény a obmedzenia pobytu, ktoré priniesli náhly koniec 11-ročnej hospodárskej expanzie a milióny ľudí vyradili z práce. Trump predpovedal, že po reštarte ekonomiky sa z hlbokej recesie vystrelíme raketovou rýchlosťou a toto nás privedie k hospodárskemu rozmachu „aký sme možno nikdy predtým nevideli“.

Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Spoločnosti zasiahnuté odstávkami tvrdia, že opätovné spustenie ekonomiky nebude také ľahké. S týmto vyhlásením súhlasí aj veľké množstvo ekonomických údajov a dát z prieskumov, ktoré naznačujú, že ekonomika sa bude pomaly zotavovať aj potom, čo vláda začne zmierňovať obmedzenia týkajúce sa verejných zhromaždeniach a umožní opätovné otvorenie určitých zatvorených reštaurácií a obchodov.

Dôkazy naznačujú, že ekonomickú aktivitu v Spojených štátoch za posledný mesiac neochladila iba karanténa a vládne obmedzenia: Je to tiež reakcia na správanie sa pracovníkov a spotrebiteľov, ktorí sa boja nakazenia sa vírusom.

Údaje ukazujú, že nároky na podporu v nezamestnanosti vzrástli a rezervácie v reštauráciách zmizli ešte predtým, ako zasiahli tento sektor karanténne opatrenia. Tieto dáta ukazujú, že spotrebitelia sa pravdepodobne tak skoro nevrátia ani na letiská ani do reštaurácií a ani na športové podujatia.

Kým Američania nebudú mať istotu, že riziká spojené s výskytom koronavírusu klesli ( buď rozsiahlym testovaním alebo očkovaním ), mnohí ekonómovia a majitelia firiem tvrdia, že nedôjde k rýchlemu ekonomickému nárastu.

"Nemôžete jednoducho zapnúť vypínač svetla a nahnať všetkých, späť do práce - čo by bolo pre podniky ideálne," uviedla v rozhovore prezidentka americkej obchodnej komory Suzanne Clarková. „Bude to opak zeleného svetla ( na semafore ). Pôjde to od červenej k žltej a potom k zelenej.“

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


"Bolo by dobré, keby sme dostali žlté svetlo od prezidenta aby sme mohli znovu otvoriť," vyhôásila pani Clarková. "Ale potom ... bude záležať na tom, ako bezpečne sa ľudia cítia."

Túžbu prezidenta znovu otvoriť hospodárstvo je vidieť aj v zberejnených dátach: Kríza už za posledné tri týždne vytlačila viac ako 16 miliónov ľudí z práce. Prognostici sa zhodujú na tom, že recesia už začala, pričom jediný konflikt ohľadom  tejto témy je aká hlboká a bolestivá v konečnom dôsledku bude.

Pracovný dokument Národného úradu pre ekonomický výskum, ktorý v pondelok zverejnili ekonómovia zo Stanfordu, Chicagskej univerzity a Bostonskej univerzity, predpovedá, že ekonomika sa ku koncu roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka zníži o 11 percent. Bol by to jej najostrejší pokles od roku 1946.

Na brífingu v Bielom dome v pondelok Trump povedal, že administratíva je „veľmi blízko k dokončeniu plánu otvorenia našej krajiny... ,“ povedal, že „čoskoro dokončia nové a veľmi dôležité pokyny, aby guvernérom poskytli informácie, ktoré potrebujú na to aby začať bezpečne otvárať svoje štáty.“

Trump dodal, že „chceme byť veľmi, veľmi v bezpečí“, pokiaľ ide o obmedzenia týkajúce sa zrušenia opatrení a uviedol, že Američania sa túžia vrátiť do práce.

„Myslím, že sa budeme rapídne rozvíjať“, keď sa hospodárstvo znovuotvorí, povedal.

Mnohí ekonómovia napriek tomu varujú, že ak sa ponáhľanie späť do normálneho života príliš urýchli ( bez toho, aby boli pripravené potrebné ochranné opatrenia, aby sa zabránilo druhej vlne vírusu ), mohli by sa jednoducho zhoršiť ekonomické škody, ktoré sa Trump snaží napraviť. Miera opakovanej infekcie vzrástla v Číne, Singapure a Hongkongu po tom, čo vedúci predstavitelia zmiernili prísne ekonomické obmedzenia, ktoré spočiatku spomalili šírenie vírusu.

Neistota ohľadom vírusu spomalila hospodársku činnosť aj na miestach bez štátnych alebo miestnych obmedzení.

„Štáty, ktoré ešte nezatvorili podniky ani nevystavili svoje obyvateľstvo žiadnej karanténe, neunikajú obrovským výkyvom v nezamestnanosti,“ uviedol Ernie Tedeschi, generálny riaditeľ spoločnosti Evercore ISI a bývalý ekonóm ministerstva financií. "Bolesť nie je len hlboká, je aj široká ... základným problémom hospodárstva je v súčasnosti pandémia.“

Výskum Tedeschiho zdôrazňuje, do akej miery Američania utrpeli ekonomickú ujmu spôsobenú vírusom, bez ohľadu na to, aké obmedzenia uvalili vedúci predstavitelia v oblasti obchodnej činnosti a cestovania.

Príkazy na pobyt doma sa v Amerike neuplatňovali rovnomerne: Niektoré štáty ho uložili priskoro, niektoré ho uložili neskôr a niektoré ho ešte vôbec neuložili. Napriek tomu všetky štáty zažili v posledných týždňoch nárast žiadostí na podporu v nezamestnanosti.

Trump zriadi pracovnú skupinu, ktorá má preskúmať, kedy je možné začať odstraňovať obmedzenia, ktoré štátni a miestni predstavitelia uvalili na verejné zhromaždenia a na tzv. "nepodstatné podniky" v celej krajine.

Ropná vojna Rusko proti Saudskej Arábii
Čo sa stane keď sa ekonomika zrazu zastaví? Je jasné, že dopyt po zdrojoch energií sa zníži. A keď sa rozprávame o energii a ekonomike - ropa je stále kráľ. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann


Celonárodný online prieskum dátovej firmy Civis Analytics za posledné dva týždne zistil, že viac ako osem z desiatich Američanov podporuje obmedzenia v reštauráciách a telocvičniach.

Prieskum, ktorý uskutočnila minulý týždeň Univerzita Seton Hall, zistil, že sedem z 10 Američanov by sa necítilo príjemne ak by sa mali zúčastniť na športovej udalosti, kým nebude vyvinutá vakcína na vírus. Nové prieskumy Výskumnej skupiny pre šport a voľný čas, Engagious a ROKK Solutions zistili, že len asi tretina Američanov by podnikla komerčný let, šla by do kina alebo divadla alebo navštívila zábavný park, ak by im to bolo dovolené.

V rozhovoroch respondenti zdôraznili dva kroky, ktoré by im pomohli cítiť sa lepšie pri týchto a iných ekonomických aktivitách a to: ubezpečenia od zdravotníckych pracovníkov a vývoj vakcíny.

Pokles plánovaných výdavkov Američanov na cestovné a voľnočasové aktivity v budúcom roku drasticky prekračuje to, čo podobné prieskumy zistili po finančnej kríze v roku 2008 a po útokoch 11. septembra 2001, uviedol Jon Last, prezident Výskumu športu a voľného času. "Vidíme ľudí skutočne váhajúcich vrátiť sa do  normálu," uviedol.

"Úprimne povedané, bojím sa na smrť toho, aký by mohol byť náš objem predaja, keď znovu otvoríme," uviedol v rozhovore minulý týždeň Cameron Mitchell, reštaurátor so sídlom v Ohiu.

Prezidentka obchodnej komory USA, pani Clarková, v pondelok v liste napísala členom skupiny advokátskych kancelárií, že „návrat do práce bude postupný“ a postupne sa zavádza a závisí od rôznych udalostí v celej krajine vrátane dodatočného prístupu k testovaniu zamestnancov.

Isenberg, ktorý začal svoju kariéru ako umývač riadu, hovorí, že túži dostať svojich zamestnancov späť do práce. Vidí však, že hospodárske ťažkosti pre jeho priemysel pretrvávajú najmenej do konca roka. Isenberg povedal, že existuje nádej, ktorú v sebe drží. "Mám príslovie," povedal, "keď sme sa dnes ráno prebudili, boli sme jeden deň bližšie k očkovacej látke."

Ropná vojna Rusko proti Saudskej Arábii
Čo sa stane keď sa ekonomika zrazu zastaví? Je jasné, že dopyt po zdrojoch energií sa zníži. A keď sa rozprávame o energii a ekonomike - ropa je stále kráľ. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann