Čaputová nenapodobní Kisku, po vyslovení dôvery vláde nevystúpi pred poslancami
16 | 04 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová po schválení programového vyhlásenia vlády premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) nevystúpi pred poslancami s prejavom.


Agentúre SITA to povedala Martina Goffová, riaditeľka odboru komunikácie prezidentskej kancelárie. Podľa nej prezidentka vystúpi v parlamente so správou o stave republiky „podľa vývoja situácie“.

Bývalí prezidenti takýto prejav prednášali spravidla v júni, vždy to však neplatilo. Politický analytik Ján Baránek si myslí, že prezidentka by mala vystúpiť v parlamente a do súčasnej situácie vniesť „istotu a vizionársky pokoj“.

Zuzana Čaputová si teda neosvojila postup, aký zvolil jej predchodca Andrej Kiska. Ten sa v roku 2016 bezprostredne po schválení vládneho programu a vyslovení dôvery vláde prihovoril novému zákonodarnému zboru.

AKTUALIZOVANÉ: Ochorenie COVID-19 má u nás ďalšie dve obete
Správa bola aktualizovaná dňa 16.04.2020 o 12:40. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok potvrdilo ďalšie dve úmrtia na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR/SITA


Podľa politického analytika Jána Baránka bez ohľadu na to, či by Čaputová chcela alebo nechcela opakovať kroky Kisku, mala by vystúpiť v Národnej rade SR, keďže hrozí silný úpadok ekonomiky.

„Predsa len je hlava štátu a možno by vedela vniesť do spoločnosti iný tón a náboj, aký do toho vnáša premiér Igor Matovič, z ktorého vyjadrení môžeme byť niekedy dezorientovaní a zneistení. Najlepšie fórum na to je Národná rada SR a vôbec to nemusí byť spojené s programovým vyhlásením vlády,“ zhodnotil analytik s tým, že určite by hlava štátu mala takýto krok urobiť.

Prezidentka Čaputová od nástupu do funkcie v polovici júna 2019 ešte v poslaneckej snemovni nepredniesla prejav. Premiéru so správou o stave republiky tak bude mať pravdepodobne v júni, ak nie skôr.

NAKA zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade. Zadržali tri osoby, ktoré vyšetrovateľ obvinil z nepriamej korupcie. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA


Správa o stave krajiny je zvyčajne v najväčšom centre pozornosti a považuje sa za najkľúčovejší prejav roka v podaní hlavy štátu. Dá sa očakávať, že jeho súčasťou bude aj hodnotenie, ako sa dokázala nová vláda vysporiadať s pandémiou koronavírusu, a taktiež jej ekonomickými a sociálnymi dôsledkami.

Prezident Kiska pred štyrmi rokmi v apríli tesne po schválení vládneho programu poslancom zaželal, aby dokázali pozorne rozlišovať povinnosť hovoriť pravdu od povzbudzovania nepriateľstva a nevraživosti a zlých emócií.

Slovensko sa za dva týždne prepadlo v rebríčku boja s koronavírusom o desiatky miest
Ešte koncom marca sa Slovensko nachádzalo na treťom mieste hodnotenia bezpečnosti krajín v súvislosti s koronavírusom v rebríčku Deep Knowledge Group. Po dvoch týždňoch sa krajina prepadla na 38. pozíciu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Presvedčenie o svojej pravde sa nesmie stať dôvodom na neslušnosť alebo agresivitu. Otvorenosť nemá byť hrubosť. Zdá sa mi, že metóda ‚na hrubé vreco hrubá záplata' priviedla komunikáciu v politike, na sociálnych sieťach aj v parlamente veľmi často na samú hranicu únosnosti,“ hovoril Kiska.

Prezident vtedy pred poslancami vystúpil v špecifickej situácii. Predseda parlamentu Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany (SNS) a predseda vlády Robert Fico zo Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD) boli hospitalizovaní v nemocnici. Obidvaja sa podrobili operačnému zákroku. Fica pri predkladaní programového vyhlásenia vlády zastupoval vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Vedci tvrdia, že izoláciu môžeme zvládnuť podobne ako deti v "polepšovni"
Ľudia dnes žijú v režime, ktorý sa v niečom podobá "polepšovni". Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR