Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť SIS bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom, tvrdí prezidentka
15 | 04 | 2020 I SITA

Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS) bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti vymenovania nového riaditeľa SIS, ktorým sa stal nominant strany Sme rodina Vladimír Pčolinský.


Hlava štátu od nového šéfa SIS očakáva, že bude hájiť politickú autonómiu informačnej služby a dôjde k posilneniu vonkajšej kontroly SIS. Pčolinský vystriedal Antona Šafárika (nom. SNS), ktorý viedol tajnú službu štyri roky. „V doterajšej histórii SIS sa objavili aj postupy a kroky, z ktorých bolo zrejmé, že jej činnosť bola ovplyvňovaná politicky a niekedy až stranícky, a to sa už nikdy nesmie zopakovať,“ zdôraznila prezidentka.

Aby si mohla informačná služba plniť svoje poslanie, je podľa nej nevyhnuté, aby konala autonómne a striktne v duchu svojich zákonných oprávnení. „Budem od vás však očakávať osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby, a to vo všetkých aspektoch, v ktorých informačná služba má a musí byť nezávislá,“ povedala.

Remišová rozbehla interný audit, ruší už dve verejné obstarávania z Rašiho éry
Správa bola aktualizovaná dňa 15.4.2020 o 12:54. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu rozbehol interný audit asi 50 projektov, dve veľké verejné obstarávania už zrušil. V stredu o tom informovala podpredsedníčka vlády SR pre... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA


Podľa Čaputovej je povinnosťou SIS, aby o získaných informáciách informovala vo svojich výročných správach a dávala konkrétne podnety orgánom činným v trestnom konaní. Taktiež si myslí, že by tajná služba mala primerane informovať aj občanov. Prezidentka to vysvetľuje tým, že aj SIS je nositeľom povinnosti poskytovať verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom.

Očakáva, že príde k posilneniu vonkajšej kontroly informačnej služby. „Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon. Tento stav nie je typický v právnom a demokratickom štáte,“ povedala s tým, že je najvyšší čas, aby v tomto smere došlo k náprave a očakáva spoluprácu vedenia SIS pri jej uskutočňovaní.

AKTUALIZOVANÉ: Prezidentka za nového šéfa SIS vymenovala Pčolinského
Správa bola aktualizovaná dňa 15.4.2020 o 13:00. Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho v stredu do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR


„Slovenská republika potrebuje, aby jej informačná služba pracovala úspešne a efektívne. Aby bezpodmienečne dodržiavala zákon a neprekračovala svoje právomoci. Aby bola vo svojej činnosti nezávislá, ale nie z toho dôvodu, aby sa stala štátom v štáte, ale aby mohla čo najlepšie plniť svoje poslanie,“ uzavrela.

Slovensko malo v doterajšej histórii osem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Ďalej to boli Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a Anton Šafárik.

Minister financií: Z trhu má ubudnúť 88-tisíc pracovných miest
Negatívny vývoj hospodárstva sa podpíše aj na trhu práce. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR