Ruská sila a slabosti v boji s pandémiou
15 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

V Rusku to začína byť vážne, majú však aj výhody. Reakcia Ruska na koronavírus odhaľuje silné, ale aj slabé stránky krajiny. Niektoré ruské špecifiká, najmä geografia, vytvárajú v boji proti pandémii jedinečné výhody, ale aj zraniteľné miesta. Komentár priniesli The National Interest.


V priebehu posledných dvoch týždňov začalo aj Rusko brať pandémiu nového koronavírusu vážne. Počet infekcií sa zdvojnásobuje každé dva až tri dni (aktuálne je to takmer  24500 prípadov a bezmála 200 mŕtvych, pozn. red.).

Experti tu predpovedajú vrchol nákazy na obdobie 17. až 21. apríla, pričom výraznejší pokles počtu infikovaných by nemal nastať do začiatku až polovice júna. Zdá sa, že vláda sa pripravuje na najhoršie. V súčasnosti sa len v Moskve buduje 20-tisíc nemocničných lôžok, verejných i súkromných.

Rusko, podobne ako Čína, v krátkom čase zrealizovalo výstavbu nemocnice určenej na liečenie ľudí nakazených novým koronavírusom. :



Centrum ruskej epidémie je zatiaľ Moskva, ale výrazne sa začína posúvať aj do ďalších oblastí. Počet identifikovaných prípadov mimo hlavného mesta sa za posledné dni zvýšil z 29 na 34 percent. To zrejme súvisí s množstvom testov, ktoré sa vykonávajú najmä v Moskve, ale aktivita sa zvyšuje aj v regiónoch Sibíri a na Ďalekom východe. Relatívne nízky počet potvrdených prípadov Petrohrade môže súvisieť s tým, že tu urobili menej testov.

Počet nakazených na Covid-19 presiahol hranicu dvoch miliónov
Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil zastavenie financovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Z hľadiska počtu hlásených testov a testovania na obyvateľa Rusko patrí medzi top krajiny. Kvalita a rozsah tohto testovania sú ale nejasné. Testy sa spracovávajú v 190 verejných laboratóriách po celej krajine a tiež niekoľkých súkromných zariadeniach. Vo vývoji sú tiež nové ruské testy, ktorých cieľom je priniesť výsledky ešte rýchlejšie a s väčšou presnosťou.

Na druhej strane existuje množstvo neoficiálnych správ o ľuďoch hospitalizovaných s pneumóniou, ktorí neboli testovaní, napriek tomu, že ich stav naznačuje infekciu koronavírusom.

Podľa prieskumu, ktorý začiatkom apríla uskutočnila Ekonomická univerzita v Moskve, polovica Rusov si myslí, že úrady podhodnocujú skutočný počet infikovaných ľudí. Oficiálnym štatistikám dôveruje len 12 percent z nich.

Infikované zdravotné sestry v mexickej nemocnici tvrdia, že nosenie rúšok mali zakázané
Manažéri mexickej nemocnice nakázali zdravotným sestrám, aby sa vyhli používaniu ochranných rúšok počas pandémie a nešírili tak paniku medzi pacientmi, informuje Reuters. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Nie je to tak, že by Kremeľ systematicky a cielene manipuloval so záznamami. Realita je určite omnoho zložitejšia a je ovplyvnená faktormi, medzi ktoré patrí nastavenie kritérií pre testovanie a tiež to, nakoľko je štruktúra na nižších úrovniach systému otvorená hláseniu zlých správ. Mnoho nemocničných vedúcich je pravdepodobne vo vnútrom konflikte: zúfalo potrebujú ďalšie zdroje na riešenie existujúcich alebo potenciálnych prípadov, ale zatiaľ na seba nechcú priťahovať nežiaducu pozornosť.

Video na Twitteri podľa popisu zachytáva kolónu sanitiek čakajúcich, kým sa dostanú do jednej z nemocníc v Moskve. Niektoré údajne čakajú aj 15 hodín:



Jedna lekárka (Anastasia Vasilievová, obvinila vládu, že umelo znižuje počty infikovaných, pozn. red.), aktívna v nezávislej lekárskej aliancii, ktorá okrem iného kritizovala nedostatok materiálu v zdravotníckom systéme, bola prednedávnom zadržiavaná. Ako ďalej píše The National Interest, dôvodom (okrem ďalších, pozn. red.) bolo, že sa verejne sťažovala na chýbajúce ochranné vybavenie pre personál v jej nemocnici (tweetovala svoje zadržanie).

Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Oficiálna webová stránka koronavírusu obsahuje zoznam prísnych kritérií na testovanie. Spĺňajú ich ľudia, ktorí majú symptómy a súčasne cestovateľskú amamnézu alebo kontakty s niekým, kto bol v zahraničí. Ďalej majú mať viac ako 65 rokov. Mladší a tí, ktorí nikam necestovali, ale majú príznaky, tieto podmienky nespĺňajú.

Stránka okrem toho uvádza, že „na potvrdenie diagnózy nestačí jeden test“. Aby mohol byť prípad zahrnutý do štatistiky, vyžaduje sa druhý alebo dokonca i tretí pozitívny test. To znamená, že môže byť značné množstvo infikovaných ľudí, ktorí čakajú na výsledok druhého alebo ďalšieho testu, kým sa dostanú do databázy. Každý test pritom vyžaduje na spracovanie aj niekoľko dní. Preto je takisto možné, že niektorí zomreli skôr, ako sa stali súčasťou oficiálnych hlásení. Jasné nie je ani to, koľko z hlásených vykonaných testov (aktuálne viac ako 1,3 milióna, pozn. red.) je druhým alebo tretím testom jedného človeka.

Situácia v Rusku sa ale výraznejšie neodlišuje od toho, čo sa deje vo zvyšku sveta. Predpokladá sa, že evidencia väčšiny krajín zaostáva za skutočnosťou, kvôli nedostatkom v testovacej kapacite. Cieľom všetkých vlád je teraz zaobstarať dostatok pľúcnych ventilátorov a ochranných pomôcok.

Bežní ľudia nosia zdravotníkom v prvej línii jedlo, zápasia s domácim učením svojich detí a hľadajú spôsoby, ako kreatívne stráviť čas karantény. Niektoré ruské špecifiká, najmä geografia, vytvárajú v boji proti pandémii jedinečné výhody, ale aj zraniteľné miesta.

Krajiny, ktoré nastavili vírusu hranice, sa vracajú pomaly k normálu
Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať prísne opatrenia a postupne sa vracajú k normálnemu životu. V čom sa od nich môžu poučiť ostatné štáty, ktoré takisto hľadajú cestu z nepríjemných obmedzení? Článok priniesli CNN. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Geografia Ruska

Veľký rozptyl medzi viacerými mestskými oblasťami a nízka hustota obyvateľstva zjednodušujú úlohu sociálnej izolácie. Vysoko centralizovaný dopravný systém – s polovicou letov iba v piatich mestách: Moskve, Petrohrade, Krasnodare, Simferopole a Soči – sústreďuje veľa cestujúci na relatívne málo miestach (nevýhoda), ale uľahčuje rýchly zásah na zastavenie šírenia choroby (výhoda).

Existujú však obavy, že táto výhoda by mohla byť premrhaná. Ruské regióny získali značnú autonómiu pri stanovovaní opatrení. Niektoré z nich boli kontraproduktívne a podporujú situácie zvyšujúce riziko ďalšieho šírenia. Týka sa to napríklad státia v rade na rôzne povolenia. Ďalej, príliš veľa potenciálne infikovaných Moskovčanov utieklo z hlavného mesta autami do iných častí krajiny, obchádzajúc tak uzavretie verejnej dopravy.

Niektoré regióny na Sibíri a Ďalekom východe preto zaviedli 14-dňovú karanténu pre každého, kto prišiel z Moskvy alebo Petrohradu. Chvíľu to však potrvá, kým bude známe, nakoľko sa vírus rozšíril.

Ako Európa neprešla testom z koronavírusu
Šírenie nákazy je príbehom samoľúbosti, prehnanej dôvery a nedostatku prípravy. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Zdravotnícky systém

Rusko malo vždy nepomerne vysoký počet lekárov, nemocníc i lôžok. Kapacita tu preto nie je problém. Ale kvalita áno. Od roku 2005 boli do zdravotnícke systému naliate stovky miliónov dolárov; v mnohých častiach väčších miest je úroveň zdravotnej starostlivosti v ostrom kontraste toho, čo bolo pred 10 rokmi. Napriek týmto investíciám je vybavenie ruských nemocníc stále zastarané a nekvalitné.

Ako ďalej uvádza The National Interest, zdravotnícky personál nie je jednotne vyškolený a nemusí byť dostatok špecializácií potrebných na riešenie stavov spojených s koronavírusom (anestéziológov, laboratórnych technikov, personál intenzívnej starostlivosti...).

Ruskí lekári sú okrem toho v relatívne vyššom veku, čo je znepokojivé, pretože ich to robí zraniteľnými voči koronavírusu (možnosť je reálna vzhľadom na nedostatok osobných ochranných prostriedkov). Ich vek tiež znižuje pravdepodobnosť, že dostali modernejšie vzdelanie.

Rusko sa nespolieha na veľké viac-odborové nemocnice tak, ako je to v Spojených štátoch amerických. Miesto toho sa väčšina lôžkových zariadení úzko špecializuje. Sú tu, napríklad nemocnice zamerané na infekčné ochorenia, samostatné pôrodnice, kardiovaskulárne centrá...

Väčšina modernizácie v poslednom desaťročí oprávnene smerovala do oblastí, ktoré súvisia s naliehavými demografickými výzvami: zariadenia pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti na zvýšenie pôrodnosti a centrá pre neinfekčné choroby (srdcové ochorenia, mozgová porážka, rakovina) na riešene predčasných úmrtí mužov v produktívnom veku.

V súčasnej pandemickej situácii môže byť náročné robiť presuny, ktoré sa týkajú personálu, vybavenia a infraštruktúry. Rovnako rozložiť administratívne a byrokratické časti systému a zabezpečiť vzájomnú komunikáciu a spoluprácu.

Zdravotníci nasadení v boji proti Covid-19 budú mať výhody ako armádne sily, vyhlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin porovnal lekárov liečiacich pacientov trpiacich koronavírusom s vojakmi na frontových líniách, pričom tiež oznámil zvýšenie ich platov až do výšky 920 eur. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Ďalší zdroj nádeje

Nízka úroveň technológií počas obdobia Sovietskeho zväzu spôsobila, že nielen zdravotnícki pracovníci, ale aj odborníci v celej ekonomike (vedci, inžinieri), sa stali dômyselne kreatívni a naučili sa dosahovať výsledky s tým, čo mali po ruke. S touto zručnosťou niekedy dokázali dosiahnuť sofistikované výkony.

Tieto schopnosti v štýle seriálovej postavy „MacGyver“ – riešenie zložitých situácií s jednoduchými vecami – pretrvávajú aj dnes a pre pohotovosti a zariadenia intenzívnej starostlivosti môžu byť viac než nápomocné.

Pre ruských pacientov nakazených koronavírusom by bola určite dobrá správa, keby aj ich lekári boli invenční podobne ako v Taliansku, v ktorom cez 3D tlač vytvorili ventil umožňujúci zmeniť potápačskú masku na dýchací prístroj alebo Španielsku, kde vyrábajú pľúcne ventilátory zo stieračov.

Zdravotníci na pokraji síl! Taliansko eviduje prvé samovraždy
Talianski zdravotníci, ktorí denne bojujú proti koronavírusu v prvej línii, sú na pokraji svojich fyzických aj psychických síl. V krajine už chorobe covid-19 podľahlo viac ako sto lekárov a sestier a takmer dvanásť tisíc zdravotníkov je nakazených.... Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth

Demografia a úroveň zdravia

Vyšší vek znamená, že človek môže byť voči koronavírusu zraniteľnejší. A ruská populácia starne. V roku 2010 tvorili dôchodcovia 22,3 percent obyvateľstva, v súčasnosti je to takmer 26 percent. Okrem toho, podľa ďalších údajov, nákaza viac postihuje mužov ako ženy. Vzhľadom na dlhodobú vysokú mieru predčasnej mužskej úmrtnosti, je v Rusku oveľa viac starších žien (muži zomierajú mladší). Existencia relatívne menšieho počtu tejto ohrozenej skupiny by sa však mohla podpísať pod celkovo nižšiu úmrtnosť Rusov na COVID-19.

Vyjadrenie ruského prezidenta Vladimíra Putina k aktuálnej situácii, ktorá sa zhoršuje. Počet infikovaných rastie a rovnako pribúdajú prípady vo vážnom stave. Nasledujúce týždne budú podľa Putina rozhodujúce. Všetky kroky musia byť optimálne štruktúrované:



Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) objasňuje, že ľudia s pridruženými ochoreniami (srdcové ochorenia, cukrovka, chronická obštrukčná choroba pľúc) budú s väčšou pravdepodobnosťou vyžadovať intenzívnu starostlivosť, v prípade že sa nakazia koronavírusom.

Napriek pokroku v znižovaní miery výskytu týchto ochorení za posledných 15 rokov, Rusko v tejto oblasti stále čelí neprimerane vysokému zaťaženiu – najmä medzi mužmi stredného veku. Krajina má okrem toho aj pomerne veľa ľudí, ktorí trpia inými ťažkosťami oslabujúcimi imunitný systém: HIV, tuberkulózou a hepatitídou C.

Lukašenko varuje, že vďaka koronavírusovej hystérii môžu mocní zmeniť svet bez vojny
„Posledný európsky diktátor“ je presvedčený, že globálni aktéri môžu pomocou koronavírusu pretvoriť svet bez vojny. Napísala TASS. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


V prípade ochorenia na COVID-19 hrá dôležitú úlohu aj miera predchádzajúceho poškodenia pľúc. Existuje hypotéza, že krajiny s vysokým počtom fajčiarov ako Čína a ďalšie, sa preto stali zraniteľnejšími.

Rusko stále patrí medzi štáty s vysokou prevalenciou užívania tabaku, napriek mnohým opatreniam na zníženie počtu fajčiarov. Rovnaké ohrozenie predstavujú uhoľné bane. Baníci v dôsledku vdychovania uhoľného prachu často trpia čiernou chorobou pľúc. Toto sa napríklad týka aj približne 10 percent amerických baníkov ťažiacich v podzemí.

Tieto pridružené predispozície, ako píše The National Interest, by mohli v ruských uhoľných regiónoch Kemerovo, Sachalin, Novosibirsk a Komijsko viesť k rýchlemu nárastu vážnych stavov, v prípade, že sa vírus rozšíri aj sem.

Rusko má tiež množstvo znevýhodnených marginalizovaných komunít. Ich situácia vo vzťahu ku koronavírusu zatiaľ nie je známa. Inkubátormi nákazy sú väznice (napríklad stovky členov personálu a väzňov je infikovaných v newyorskom Rikers Island). V Rusku v tejto súvislosti zatiaľ nezverejnili žiadne informácie o počte nakazených a ani opatrenia na zabránenie šírenia vírusu.

V Rusku sú aj milióny pracovných migrantov, ktorí často žijú v nevyhovujúcich podmienkach – preplnených internátoch alebo bytoch s nízkym hygienickým štandardom. V Moskve stále pracujú na stavbách. Títo systémom nepodchytení ľudia majú obmedzený prístup k lekárskej starostlivosti a preto je nepravdepodobné, že by boli otestovaní, pokiaľ ochorejú.

Napriek tomu sa zdá, že Rusku sa vzhľadom na pandémiu zatiaľ darí celkom dobre. Rozhodujúci bude vývoj v priebehu nasledujúcich týždňov, uzatvára The National Interest. Ktorákoľvek z ruských charakteristík, alebo aj všetky, môžu nakoniec zásadne ovplyvniť spôsob, akým sa s krízou vyrovná.

Autorka Judy Twiggová je profesorkou politológie a tiež konzultantkou v otázkach globálneho zdravia a rozvoja pre Svetovú banku, vládu USA a ďalšie agentúry.


Príspevky z Twitteru nie sú súčasťou komentáru. Ich cieľom je priblížiť aktuálnu situáciu v krajine.


Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka