AKTUALIZOVANÉ: Prezidentka za nového šéfa SIS vymenovala Pčolinského
15 | 04 | 2020 I TASR
Správa bola aktualizovaná dňa 15.4.2020 o 13:00.

Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho v stredu do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý stál na čele tajnej služby od júla 2016.


Hlava štátu označila SIS za dôležitý orgán. Musí podľa nej konať autonómne a striktne v duchu zákonných oprávnení, aby dokázala plniť svoje poslanie, nie aby bola štátom v štáte. Upozornila na politický či stranícky vplyv.

"Od vás, pán riaditeľ, budem očakávať predovšetkým osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby, a to vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá," povedala.

Očakáva tiež posilnenie vonkajšej kontroly služby. Právomoci Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS sú podľa nej len formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba striktne dodržuje zákon.

Matovič odkázal Sulíkovi: SaS by sa mala poučiť zo správania počas Radičovej vlády
Matovič komunikáciu so Sulíkom prirovnal k rodinnej hádke o kúpu nových topánok od Gucciho. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Pripomenula, že SIS má tiež poskytovať informácie o možnej protiprávnej a protiústavnej činnosti kompetentným orgánom, nie o nich informovať len v záverečných správach a primerane by mala informovať aj verejnosť.

Pčolinský zdôraznil, že nie je blízky človek premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ani stranícky nominant. Odmieta rodinkárstvo s politikmi, hoci jeho brat je poslanec Peter Pčolinský a jeho manželka zas poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). Ocenil, že ho doteraz žiadny politik nežiadal o dosadzovanie vlastných ľudí do tajnej služby.

Za aktuálnu prioritu SIS považuje boj s pandémiou nového koronavírusu. Sledovať bude SIS prípadné bezpečnostné riziká, dezinformácie či ohrozenie zdravotníctva kybernetickými útokmi.

Minister financií: Z trhu má ubudnúť 88-tisíc pracovných miest
Negatívny vývoj hospodárstva sa podpíše aj na trhu práce. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Z dlhodobého hľadiska sa chce zamerať na boj proti korupcii na najvyšších miestach v politike, extrémizmu a organizovanému zločinu. Dôraz kladie aj na kontrolu výkonu vnútornej bezpečnosti SIS, personálne zmeny zatiaľ neplánuje. Za dôležitý považuje aj dôsledný výkon bezpečnostných previerok, a to aj v oblasti justície. Čo presne sa od SIS v tomto očakáva, bude podľa neho jasné z programového vyhlásenia vlády.

Doterajšie fungovanie spravodajskej služby a pôsobnosť svojich predchodcov hodnotil pozitívne, s výnimkou 90-tych rokov. Skonštatoval, že Šafárik sa výrazne zaslúžil napríklad o modernizáciu niektorých súčastí SIS a udržal pozitívne renomé SIS. To, ako tajná služba pristupovala k informáciám pri rôznych kauzách, zatiaľ zhodnotiť nevie. Nemá konkrétne informácie, čo sa zo strany SIS dostávalo k orgánom činným v trestnom konaní.

Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť SIS bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom, tvrdí prezidentka
Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS) bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti vymenovania nového riaditeľa SIS, ktorým sa stal nominant strany... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA


SIS bude podľa jeho slov do budúcna pristupovať k informovanosti verejnosti v zmysle zákona. Na zverejňovanie informácií chce využiť napríklad virtuálny priestor, sociálne siete aj cestu oficiálnych vyjadrení.

Slovenská republika mala doteraz osem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Po ňom nasledovali Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a posledný Anton Šafárik.

Sedem z desiatich Slovákov sa obáva ekonomickej krízy
Strach z krízy, ktorá prinesie hromadné prepúšťanie, pociťuje drvivá väčšina Slovákov. Až 71 percent ľudí očakáva výrazne negatívne dopady a má obavy z hromadného prepúšťania. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA