Polícia odhalila obrovský podvod s tvárovými maskami
15 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Nemecké zdravotnícke orgány sa v dôsledku vypuknutia choroby COVID-19 pokúsili kúpiť masky na internete. Zrazu sa zaplietli do komplikovaného medzinárodného podvodu - platili milióny za masky, ktoré neexistovali.


Polícia v Európe zmarila zložitý podvod s falošnými maskami na tvár. Tento podvod stál nemecké úrady takmer 15 miliónov EUR, informoval Europol v utorok. Vo veci boli zadržaní najmenej dvaja ľudia, pričom  vyšetrovanie prebiehalo nielen v Nemecku, ale aj v Španielsku, Holandsku, Írsku a Spojenom kráľovstve, píše dw.com

Kvôli pandémii COVID-19 čelia krajiny na celom svete nedostatkom ochranných zariadení. Aby zabezpečili zásoby na záchranu života musia vlády hľadať dodávateľov aj mimo svojich bežných obchodných kanálov. Podľa Europolu sa nemecké zdravotnícke orgány v polovici marca snažili kúpiť od dvoch spoločnosti tvárové masky za takmer 15 miliónov EUR.

Nemeckí kupujúci potom kontaktovali webovú stránku spoločnosti v Španielsku, v ktorej sa uvádza, že má na sklade 10 miliónov masiek. Ukázalo sa však, že webová stránka bola naklonovanou verziou pravého webu španielskej spoločnosti.

„[Kupujúci] bol na fiktívnej naklonovanej webovej stránke, ktorá nebola skutočná. Takže, aj keď si myslel, že kupuje masky v hodnote 14,7 milióna EUR, ( tak ) na tejto webovej stránke žiadne neexistovali, nikdy by nedostal ani jednu masku,“ povedal prednosta Národného úradu pre hospodársku kriminalitu v Garde, Pat Lordan.

Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Podvedené nemecké úrady 

Keď spoločnosť nedodala masky, nasmerovala nemeckých kupcov na „dôveryhodného“ predajcu v Írsku. Tento sprostredkovateľ ich potom uviedol do kontaktu s inou spoločnosťou v Holandsku. Údajná holandská spoločnosť uviedla, že by mohla dodať 1,5 milióna masiek, ale požiadala nemeckých kupcov, aby previedli 1,5 milióna EUR vopred.

Krátko pred dodávkou údajný holandský dodávateľ uviedol, že prvá platba neprešla, a vyzval nemeckých kupcov, aby zaplatili núdzový prevod vo výške 880 000 EUR, aby sa zabezpečilo, že sa masky dostanú na miesto určenia v Nemecku.

Ukázalo sa, že holandská spoločnosť bola skutočná - ale podvodníci naklonovali aj ich webovú stránku. Dodávka masiek nikdy neprišla. „Keď si kupujúci uvedomili, že boli podvedení, okamžite kontaktovali svoju banku v Nemecku a spustili medzinárodný závod o to, aby zadržali prostriedky a sledovali stopu peňazí,“ uviedol vo vyhlásení Europol.

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Peniaze smerovali do Nigérie

Policajné a finančné orgány v celej Európe rýchlo pracovali na zmrazení finančných prostriedkov. Írske orgány dokázali vypátrať pôvodnú platbu vo výške 1,5 milióna EUR, ako aj zapojenú írsku spoločnosť, zatiaľ čo Holandské orgány dokázali vypátrať sumu 880 000 EUR predtým, ako sa presunula ďalej do zahraničia.

„Takmer 500 000 EUR z týchto prostriedkov už bolo zaslaných do Spojeného kráľovstva, z ktorých všetky boli určené na účet v Nigérii,“ uviedol Europol. Najmenej dvaja ľudia boli zatknutí v dôsledku podvodov v Holandsku, zatiaľ čo írske a britské médiá informovali, že írsky muž zainteresovaný v tomto podvode bol tiež vypočúvaný.

Podvodníci na celom svete využívajú nákazu koronavírusom, pričom Europol varuje kupujúcich pred internetovými obchodmi, ktoré predávajú falošné masky, lieky a falšované lieky na maláriu.

Ako to bude po koronavíruse: viac štátu, vyššie dane
Niektorí analytici a historici sa domnievajú, že súčasná kríza by mohla podnietiť novú éru tzv, "veľkej" vlády, v ktorej verejní činitelia kontrolujú viac ekonomických pák, píše The Wall Street Journal. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka