Policajti museli zasahovať voči päťdesiatke Rómov (VIDEO)
15 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Desiatky policajtov boli počas Veľkonočnej nedele (12. 4.) vyslaní na zásah v časti Poštárka v Bardejove. Pri pokuse nastoliť verejný poriadok ich napadlo zhruba 50 miestnych obyvateľov. Správu publikoval portál topky.sk.




Na tomto bardejovskom sídlisku žije početná skupina marginalizovaného obyvateľstva. Hliadka bola podľa polície vyslaná po ohlásení narušovania verejného poriadku. Policajtov však napadla skupina Rómov. Únia Rómov na Slovensku naopak tvrdí, že neprimeraný bol policajný zásah.


V rómskych lokalitách na Spiši je v karanténe okolo 6000 ľudí
Osady stráži polícia. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | TASR


Predseda občianskeho združenia Únia Rómov na Slovensku František Tanko takto reagoval na sociálnej sieti: "Podľa informácií od obyvateľov brutalita zásahu bola neadekvátna a otázne je, či aj opodstatnená." Kompetentných vyzval na rýchle a zákonné vyšetrenie celej záležitosti.




"Vážený Igor Matovič - predseda vlády Slovenskej republiky, predvčerom sme písali výzvu "našim" rómskym zástupcom vo verejných funkciách aby robili svoju prácu poctivo a dôkladne a dnes to môžete aj vy spolu s nimi ukázať či ste naozaj tá reálna zmena k lepšiemu, o ktorú sme mali všetci záujem aby došla," napísal Tanko na Facebooku.

Pokračoval, že 12.4.2020 v Bardejove, sídlisko Poštárka došlo k neprimeranému policajnému zásahu. "Podľa informácii od obyvateľov brutalita zásahu bola neadekvátna a otázne či aj opodstatnená. Zatiaľ nemáme všetky overené údaje ale teraz je to práca "našich" rómskych zástupcov Andrea Bučková - splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity, Peter Pollák jr. - Poslanec NRSR, Ján Herák - OĽANO, Jarmila Vaňová a Polícia Slovenskej republiky aby vyšetrili postup a oprávnenosť zásahu. Každý občan SR má svoje práva a povinnosti, tak isto aj Rómovia v SR," napísali na facebookovej stránke Únie Rómov na Slovensku.

Za nakazených Rómov môže Pellegriniho vláda, tvrdí Matovič
"Ak sa na to necítil, nemusel hneď prevziať kormidlo. Možno by to dnes vyzeralo inak,“ odkázal premiérovi Peter Pellegrini. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA