Ovocinári vynaložili na záchranu úrody pred mrazom už viac ako 1,3 milióna eur
15 | 04 | 2020 I SITA

Slovenskí ovocinári podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) opäť aj po tieto noci zachraňujú kvitnúcu úrodu.


Súbežne so záchranou budúcej úrody dopĺňajú zásoby materiálu, aby mali vôbec čím zohrievať mrazivý vzduch. Kým ešte začiatkom apríla vynaložili na záchranu ovocia viac ako milión eur, k dnešnému dňu (15. apríla) už odhadujú náklady na viac ako 1,3 mil. eur.

„Sú to náklady na protimrazovú ochranu stromov vo výške, aké sme ešte nikdy nevynaložili v predchádzajúcich rokoch," uviedol pre agentúru SITA predseda Ovocinárskej únie Slovenska, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Varga.

Programové vyhlásenie vlády pre agropotravinárstvo sa podľa RPPS pripravuje bez diskusie s poľnohospodármi
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR (RPPS) upozorňuje, že Programové vyhlásenie vlády SR pre oblasť agropotravinárstva na roky 2020-2024 sa pripravuje bez diskusie s poľnohospodármi. RPPS je preto rozhorčená z postupu agrorezortu... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA


Škody sa podľa ovocinárov prehlbujú stále viac a viac. "Čerešne, ktoré v tomto období už odkvitali, majú už hnedé piestiky. Mrazy zasiahli okrem čerešní aj marhule, broskyne, jablone či hrušky. Každá teplota pod nula stupňov je pre ťažko skúšané stromy v tejto chvíli kritická, ktorá len zvyšuje škody. Obdobie jarných prízemných mrazov sa pritom ešte nekončí. Po minulé roky boli totiž mrazivé noci aj na prelome apríla a mája," ozrejmila hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

V priemere vypestujú slovenskí ovocinári približne 50-tisíc ton úrody ovocia. Po tomto roku je podľa SPPK isté, že množstvo úrody sa zníži. "Pôvodné odhady spred dvoch týždňov hovorili o množstve približne 30-tisíc ton,“ dodala Holéciová.

Penta diskutuje o dostavaní nemocnice na Boroch, jej otvorenie sa možno posunie
Dokončenie výstavby nemocnice na bratislavských Boroch sa možno posunie. V online diskusii Okrúhleho stola Zdravotníckych novín to pripustil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva (CEO) medzinárodnej siete nemocníc a polikliník Penta... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR