Na nákupoch, v reštaurácii či u kaderníka sa podľa nemeckého experta koronavírusom nenakazíte
15 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nemecký virológ Hendrik Streeck tvrdí, že doposiaľ nebol potvrdený ani jeden pozitívny prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2 v priebehu nakupovania či návštevy kaderníka.


„Nikto sa nenakazil v žiadnom supermarkete, mäsiarstve alebo v reštaurácii. Prenos vírusu sa väčšinou odohráva medzi ľuďmi, ktorí sú dlhú dobu v tesnom kontakte,“ hovorí Streeck, ktorého slová cituje portál Novinky.cz.


Virológ v tejto súvislosti pripomenul, že väčšina ľudí sa nakazila na rôznych oslavách, v lyžiarskych strediskách alebo na futbalových zápasoch.


Pri nakupovaní naopak podľa jeho vyjadrenia nákaza niekoho iného nehrozí. Vírus totiž príliš dlho neprežíva na rôznych povrchoch a tak platí, že možnosť nákazy prostredníctvom dotyku s kontaminovaným povrchom je nízka.


Počet nakazených na Covid-19 presiahol hranicu dvoch miliónov
Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil zastavenie financovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Novinky.cz však upozorňujú, že Streeckov názor je v rozpore s tvrdeniami iných odborníkov. Odborníci z amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb napríklad zistili, že vírus dokáže prežiť až 24 hodín na papieri a tri dni na plastoch či na nehrdzavejúcej oceli.


Iní názor majú napríklad aj vedci z Fínska, podľa ktorých môže jeden človek infikovaný koronavírusom v uzavretom priestore obchodu nakaziť aj ľudí z druhej uličky. Vírus pritom podľa nich zostáva vo vzduchu niekoľko minút.


Podľa nemeckého virológa je však k samotnému nakazeniu potrebný omnoho priamejší kontakt s vírusom. „Aby človek vírus skutočne dostal, musel by sa niekto vykašlať do svojej ruky, bezprostredne potom sa dotknúť kľučky od dverí a hneď potom by sa iný človek musel chytiť tejto kľučky a následne sa dotýkať svojej tváre,“ vysvetlil na záver Streeck.


Infikované zdravotné sestry v mexickej nemocnici tvrdia, že nosenie rúšok mali zakázané
Manažéri mexickej nemocnice nakázali zdravotným sestrám, aby sa vyhli používaniu ochranných rúšok počas pandémie a nešírili tak paniku medzi pacientmi, informuje Reuters. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Timotej Dudka