Minister financií: Z trhu má ubudnúť 88-tisíc pracovných miest
15 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Negatívny vývoj hospodárstva sa podpíše aj na trhu práce.


Z trhu práce má ubudnúť 88-tisíc pracovných miest. Ľudia prídu o prácu najmä vo vybraných sektoroch služieb, ako sú turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava, ale aj v priemysle a stavebníctve. Na tlačovej  besede o tom informoval minister finacií Eduard Heger.

Nezamestnanosť tak v tomto roku podľa aktuálnych odhadov z vlaňajších necelých 6 % stúpne až na 8,8 %. Oživenie trhu oráce sa očakáva v druhom polroku 2020, avšak bude len postupné a predkrízovú úroveň zamestnanosti zatiaľ nedosiahneme, povedal minister.

Podľa novej prognózy sa slovenská ekonomika v tomto roku prepadne o 7,2 %. Pri reštarte ekonomiky bude podľa neho dôležitým motorom vládna spotreba a vládne investície. O ich vhodnom nastavení preto bude intenzívne rokovať aj novozriadený ekonomický krízový štáb. Rovnako o dobrom použití eurofondov, a to nielen na sanovanie nákladov spojených s udržaním ekonomiky, ale aj na jej následné naštartovanie.

“Slovenská ekonomika je malá otvorená ekonomika a je závislá na vývoji veľkých svetových ekonomík. Tie sú samozrejme vo veľkej miere zasiahnuté novým koronavírusom a preto aj slovenská ekonomika bude týmto zasiahnutá,” zdôraznil Heger. Domáce prevádzky zatvorené z rozhodnutia štátu predstavujú podľa neho len 2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Zruší minister Doležal vlaky zadarmo?
Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) tvrdí, že vláda neplánuje rušiť vlaky zadarmo pre dôchodcov ani v čase koronavírusu. Napriek tomu ich vyzýva, aby cestovali čo možno najmenej. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok