Reštaurácie a kaviarne prosia vládu o pomoc s platením nájomného
14 | 04 | 2020 I SITA

Slovenské reštaurácie a kaviarne prosia vládu v otvorenom liste o pomoc pred prepúšťaním a bankrotmi. Vládu prosia o pomoc s platením nájomného, a aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom gastroprevádzok.


Zástupcovia reštaurácií a kaviarní to uviedli v utorok v liste adresovanom pre vládu SR. Minister financií Eduard Heger avizuje, že riešenie problému s úhradou nájmov prinesie vláda v priebehu tohto týždňa.

Nájomné v reštauráciách patrí podľa prevádzkovateľov gastropodnikov k úplne najvyšším v celom segmente nájmov. "Nájom často prevyšuje dokonca mzdové náklady, preto pomoc iba cez mzdy nebude postačujúca a nezabráni masívnemu prepúšťaniu. Pre príklady, nemusíme chodiť ďaleko. Vo Viedni prišlo k medziročnému nárastu nezamestnanosti o 39 %, pričom najviac postihnutým segmentom bola gastronómia a hotelierstvo, kde sa počet nezamestnaných zvýšil viac ako dvojnásobne," ozrejmili autori listu.

Matovič: Plán postupného otvárania prevádzok oznámime až v pondelok
Na Slovensku sa začne vykonávať časť nevyhnutných plánovaných operácií. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Tento týždeň prevádzkovatelia začínajú už druhý mesiac odstávky a začínajú byť splatné druhé mesačné nájmy. "Doteraz sa táto časť nákladov nijak neriešila a je to pre nás časovaná bomba. Štát nám zakázal pracovať a z tohto titulu nevieme platiť nájmy v ich 100 % výške. Riešením nie sú ani rokovania o minimálnych zľavách či odkladoch s jednotlivými prenajímateľmi.

Mnohí nebudú ochotní zohľadniť situáciu a možné dopady, pokiaľ tento krok nebude podporený aj vládou. Mnohým prenajímateľom zas, aj pri ich najlepšej vôli, ekonomická situácia neumožní vyjsť nám v ústrety v dostatočnej miere," doplnili zástupcovia reštaurácií a kaviarní v liste.

Minister financií Eduard Heger v utorok na tlačovej konferencii prisľúbil riešenie problému s úhradou nájmov v priebehu tohto týždňa. "Odpoveď na to, čo bude s úhradou nájmov prinesieme tento týždeň. Treba povedať, že už tento mesiac začnú firmám prichádzať peniaze, pretože sme spustili schémy na odškodňovanie. S ďalšou pomocou treba byť trpezlivý, ľudia sa nemusia obávať. Firmy nemusia prepúšťať. O rozšírení pomoci budeme rokovať na vláde aj dnes," povedal v utorok Eduard Heger.

Od stredy sa začínajú zápisy prvákov, avšak bez ich osobnej účasti
Od stredy 15. apríla sa na základných školách začínajú zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2020/2021. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR


Prevádzkovatelia gastropodnikov preto prosia vládu SR, aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy a pomohol prenajímateľom i nájomcom gastroprevádzok.

"V bezprecedentnej situácii svetovej pandémie sa nevieme spoliehať iba na nájomné zmluvy či obchodný zákonník. Možnosti prenajímateľov automaticky čerpať bankové záruky alebo zložené depozity na krytie úhrad nájomného, a tak nás zo dňa na deň dostať na kolená, mimoriadne sťažujú naše manévrovacie možnosti. Nikdy sme nežiadali o 100 % úhradu všetkých našich nákladov spojených s krízou. Nežiadame o ňu ani teraz, v prípade pomoci s nájomným. Tak ako všetci, aj my chceme byť solidárni a pomôcť a zobrať na seba, čo budeme vládať. No každý deň nám prináša ďalšiu veľkú neistotu a na mieru šitá rýchla a adresná pomoc v podobe usmernení pre prenajímateľov a transparentnej čiastočnej finančnej pomoci gastroprevádzkam s nájmami je to, čo teraz, v mene budúcnosti nášho segmentu a zamestnancov, veľmi potrebujeme," dodali.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR