Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
14 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com.


Záhradné centrá, obchody pre domácich majstrov a malé obchody sa otvoria ako súčasť plánu na postupné oživenie hospodárstva. Stále však platia prísne pravidlá týkajúce sa dištancovania a ľudia sú nabádaní, aby zostali čo najviac doma. Rakúsko dokonca stanovilo pre ľudí povinnosť nosiť masky v supermarketoch a lekárňach. Niektoré obmedzenia, týkajúce sa pandémie zmiernili aj ďalšie krajiny.

Španielsko povolilo niektorým podnikom návrat do práce a Dánsko otvára školy pre mladšie deti. Taliansko - najťažšie zasiahnutá krajina Európy s viac ako 20 000 úmrtiami - umožní dnes úzkemu okruhu firiem pokračovať v práci. Francúzsky prezident Emmanuel Macron predĺžil karanténu o ďalšie štyri týždne do 11. mája. V televíznom vystúpení uviedol, že súčasné obmedzenia vírus spomalili, ale neprekonali ho.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvítala spomalenie šírenia infekcie v niektorých európskych krajinách, varovala však pred príliš skorými rušeniami obmedzení. Generálny riaditeľ WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že príliš rýchle zmiernenie opatrení  „môže viesť k smrteľnej obnove (vírusu)“.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR


Rakúsko bolo jednou z prvých európskych krajín, ktoré nasledovali susedné Taliansko a približne pred mesiacom zaviedli prísne opatrenia. Vláda tvrdí, že dokázala vyrovnať krivku nových infekcií. Doposiaľ oznámili okolo 14 000 prípadov a 368 úmrtí. Minulý týždeň predstavil kancelár Sebastian Kurz plány na postupné zrušenie obmedzení.

V sobotu adresoval krajine otvorený list v ktorom písal, že chce „čo najskôr prekonať túto krízu a bojovať za každú pracovnú pozíciu v Rakúsku“. Od pondelka bude možné znovu otvoriť obchody s veľkosťou menšou ako 400 štvorcových metrov spolu so železiarstvami a záhradnými centrami.

Väčšie obchody, nákupné centrá a kaderníctva sa majú znovu otvoriť od 1. mája, zatiaľ čo reštaurácie a hotely by sa mohli znovu otvoriť od polovice mája, ak by to zdravotné podmienky umožňovali, uviedol Kurz.

Prezident Macron vo svojom príhovore v pondelok večer uviedol, že ohnisko vo Francúzsku „začína utíchať... (a) nádej sa vracia“. Denný počet úmrtí mierne vzrástol, čím sa počet úmrtí v krajine zvýšil na takmer 15 000.„Jedenásty máj bude začiatkom novej fázy,“ uviedol Macron.

Ľudia adresujú Matovičovi petíciu, aby zrušil štátnu karanténu
Povinná štátna karanténa pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia sa stala tŕňom v oku mnohých Slovákov. Búria sa a predsedovi vlády Igorovi Matovičovi vystavili petíciou za zrušenie tohto nariadenia. Informáciu priniesol portál... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


„Bude to progresívne a pravidlá sa dajú prispôsobiť našim výsledkom,“ uviedol francúzsky prezident s tým, že školy sa postupne znovu otvoria, ale reštaurácie zostanú zatvorené a až do polovice júla sa nebudú konať žiadne festivaly. Povedal, že najzraniteľnejší ľudia by mali zostať v izolácii aj po uvoľnení pravidiel.

Španielske ministerstvo zdravotníctva v pondelok uviedlo, že denný počet úmrtí mierne stúpol, pričom v predchádzajúcich 24 hodinách bolo hlásených 517 osôb v porovnaní so 619 oznámenými v nedeľu. Oficiálny počet obetí je teraz 17 489.

Počet nových infekcií naďalej klesá a ich celkový počet je teraz 169 496.

Ako to bude po koronavíruse: viac štátu, vyššie dane
Niektorí analytici a historici sa domnievajú, že súčasná kríza by mohla podnietiť novú éru tzv, "veľkej" vlády, v ktorej verejní činitelia kontrolujú viac ekonomických pák, píše The Wall Street Journal. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka