Matovič: Plán postupného otvárania prevádzok oznámime až v pondelok
14 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Na Slovensku sa začne vykonávať časť nevyhnutných plánovaných operácií. 


Detailný plán postupného otvárania niektorých prevádzok oznámi vláda až na budúci pondelok. Bude to závisieť od ďalšieho vývoja počtu nakazených.  Povedal to predseda vlády SR Igor Matovič po stretnutí s konzíliom odborníkov na tému: Ako otvoríme slovenskú ekonomiku.

"Ukázalo sa, že naša spoločná zodpovednosť robí zázraky," zdôvodnil premiér. Upozornil však na zvyšujúce sa čísla pozitívne testovaných na koronavírus s tým, že môžu vzniknúť aj nové ohniská nákazy podobne, ako v
AKTUALIZOVANÉ: Z domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí
Správa bola aktualizovaná dňa 13.4.2020 o 17:25. Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR
. Zároveň oznámil, že sa začne postupne vykonávať časť nevyhnutných plánovaných operácií.

Ako dnes v súvislosti s ekonomikou na sociálnej sieti Twitter upozornila podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, ak sa vláde nepodarí naštartovať aj ekonomiku opäť tak, aby ľudia boli opäť schopní platiť zdravotné poistenie, tak to bude vážny problém a peniaze budú chýbať pri prípadoch, ktoré tohto roku zabijú oveľa viac ľudí, ako koronavírus.

Aktulizácia:

Podľa premiéra by otvorenie niektorých obchodných prevádzok, a tým aj zvýšenie mobility ľudí, mohlo ohroziť v súčasnosti relatívne bezpečnú prevádzku viac ako dvoch tretín slovenského hospodárstva. Zároveň by to tridsaťpercentný prepad slovenského hrubého domáceho produktu zmiernilo iba o dva percentuálne body.

Krajiny, ktoré nastavili vírusu hranice, sa vracajú pomaly k normálu
Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať prísne opatrenia a postupne sa vracajú k normálnemu životu. V čom sa od nich môžu poučiť ostatné štáty, ktoré takisto hľadajú cestu z nepríjemných obmedzení? Článok priniesli CNN. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Podstatné totiž pre Slovensko, ako malú otvorenú ekonomiku, podľa neho nie je otvorenie ďalších obchodov, ale obnovenie dopytu po slovenskej priemyselnej produkcii. To však závisí najmä od situácie u našich najväčších obchodných partnerov.

V súčasnej situácii obmedzení pre pandémiu nového koronavírusu slovenská ekonomika zaznamenáva 30 % pokles výkonu. Zvyšných 70 % ekonomiky je však podľa Matoviča zdravých a vďaka vládnym opatreniam sa ľudia nemusia báť chodiť do práce.

„Rozhodovanie o tom, kedy budú prevádzky otvorené, nie je ekonomická otázka, ale medicínska,“ vyhlásil premiér. Ako dodal minister financií Eduard Heger, ani veľké ekoomiky, od ktorých závisíme, "ešte nie sú za vodu a čakáme na nich".

Ako vláda sme zlyhali. Nepreháňajme to s opatreniami, odporúča Sulík
Nový minister hospodárstva Richar Sulík (SaS) dlhodobo oponuje návrhom premiéra na uzatvorenie Slovenska. Po Veľkej noci by chcel otvárať maloobchodné predajne či vonkajšie športové centrá. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok