Koronavírus si nevyberá. Na akých najbizarnejších miestach zostali ľudia v karanténe?
14 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Výletná loď, ale aj ponorka či austrálsky ostrov. Povinná karanténa súvisiaca so šírením ochorenia COVID-19 zasiahla ľudí na rôznych miestach, často aj pomerne zvláštnych. A museli tam zostať rovných 14 dní. Topky.sk prinášajú zopár miest, na ktorých zostali ľudia uväznení.






Mnohé z týchto miest sú synonymom vysnívaného luxusu, ale obyvatelia si ho v obave o svoje zdravie a život len ťažko užívajú.
Výletná loď

Sloboda sa pre mnohých pasažierov výletnej lode Diamond Princess stala neoceniteľnou. Na palube sa potvrdil koronavírus u osemdesiatročného muža. Testovali ho v nemocnici v Hongkongu päť dní po začiatku plavby. Loď sa musela vrátiť do počiatočného prístavu v Yokohame so všetkými cestujúcimi na palube. Tam kotvila dva týždne, našlo sa ďalších desať pozitívnych prípadov. Viacerí museli zostať v miestnostiach s malými alebo žiadnymi oknami. Cestujúci mohli palubu luxusnej lode opustiť až 1. marca, pričom vyrazili 20. januára.
Polárna expedícia

Najväčšiu polárnu expedíciu všetkých čias MOSAiC zasiahol koronavírus. Musela zastaviť svoj výskum v Arktíde, pozitívne testovaný bol jeden člen tímu. V kontakte s ním bolo ďalších dvadsať osôb, ktoré boli nútené zostať doma v karanténe. Členovia expedície boli na palube lode od februára. V apríli sa mali meniť s iným výskumným tímom, ale za súčasných okolností to nebolo možné. Výmenu tímov zabezpečila ruská loď. Termín však zostáva neistý, keďže pandémia sa rozširuje. A ortuť teplomera klesá v Arktíde na -12,4 stupňov Celzia!

Ľudia adresujú Matovičovi petíciu, aby zrušil štátnu karanténu
Povinná štátna karanténa pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia sa stala tŕňom v oku mnohých Slovákov. Búria sa a predsedovi vlády Igorovi Matovičovi vystavili petíciou za zrušenie tohto nariadenia. Informáciu priniesol portál... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Ruská ponorka

Na civilného dodávateľa, ktorý navštívil ruskú ponorku Orel v rámci služobnej cesty, posádka určite nikdy nezabudne - priniesol im koronavírus. Sto členov posádky skončilo v karanténe. Zaujímavý je aj fakt, že viaceré posádky ponoriek sú doslova odrezané od sveta, venujú sa iba svojim misiám a o situácii vonku nevedia vôbec nič. "Nemajú žiadne informácie o súčasnej pandémii, pretože pre mužov na mori je to zbytočné. Musia byť na tom psychicky dobre, vždy k dispozícii, dodržiavať morálku a sústrediť sa na svoju prácu," uviedol francúzsky admirál Dominique Salles.
Big Brother

Šíriaca sa pandémia však poznačila aj také miesto, ako je televízna reality šou Big Brother. Účinkujúci jej nemeckej verzie boli 6. februára izolovaní neďaleko Kolína nad Rýnom. Po niekoľkých týždňoch, čo si súťažiaci užívali prostredie luxusnej vily a žili v sladkej nevedomosti o pandémii, sa producenti rozhodli o všetkom ich informovať. Oznámili im, že ich rodiny sú v bezpečí a zároveň im dali možnosť odísť. Súťažiaci sa však rozhodli zostať v dobrovoľnej karanténe v Big Brother. Práve v Kolíne nad Rýnom je doteraz najviac pozitívne testovaných pacientov v Nemecku.


Slovenka v karantéte sa bojí, že sa nakazí tam (VIDEO)
Prišelcov z Tirolska ubytovali v povinnej karanténe spolu - pozitívnych aj negatívnych. Mladá žena na sociálnej sieti prehovorila o tom, ako to tam vyzerá. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Opustená nemocnica

Tri Londýnčanky skončili v karanténe v opustenej nemocnici vo Vietname. Jedna z nich totiž letela z britskej metropoly do Hanoja a na palube lietadla bolo neskôr u pasažiera diagnostikované ochorenie COVID-19. Žena a jej kamarátky boli miestnymi úradmi lokalizované v Hạ Long Bay. Napriek tomu, že ich testy na koronavírus boli negatívne, museli zostať v prázdnej nemocnici ďalších dvanásť dní. "Je tu toaleta, ale žiadna sprcha. Máme k dispozícii vedro na umývanie a pranie bielizne. Vlastne sme celkom šťastné, pretože sme počuli o tom, že tých, ktorí majú podozrenie na koronavírus, držia v oveľa drsnejšom prostredí," vyhlásila jedna zo žien.
Vysnívaný ostrov

Ešte pikantnejším je prípad pasažierov výletnej lode Vasco da Gama, ktorí nedobrovoľne uviazli na ostrove Rottnest na západe Austrálie. Osemsto Austrálčanov skončilo na dva týždne v povinnej karanténe na tomto ostrove. A tam nedotknuté pláže plné zlatého piesku s krištáľovo čistou vodou. Na ostrove im bude navyše robiť spoločnosť malá zavalitá kengura valabia quokka - mimoriadne roztomilý tvor, ktorého každý turista na fotke považuje za najväčší klenot.

Môže mať koronavírus trvalé následky a urobí z ľudí invalidov?
Stav pľúc môže byť pre zvládanie koronavírusu kľúčový. Aj po vyliečení však niekedy zostávajú nepriaznivé následky, či už v podobe poškodených dýchacích ciest, alebo dokonca mozgových buniek. Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | Natália Sollárová