Až polovica mŕtvych v Európe v dôsledku koronavírusu je z domovov dôchodcov
14 | 04 | 2020 I TASR

Výskumníci vypočítali, že v domovoch dôchodcov umrelo v dôsledku koronavírusu od 42 percent všetkých obetí v Belgicku až po 57 percent v Španielsku.


Až polovica všetkých úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v Európe je spojená s domovmi dôchodcov. Mnohí mŕtvi však nie sú uvedení v oficiálnych štatistikách, tvrdí tím výskumníkov z London School of Economics. Správu priniesla v utorok agentúra DPA.

Výskumníci vypočítali, že v domovoch dôchodcov umrelo v dôsledku koronavírusu od 42 percent všetkých obetí v Belgicku až po 57 percent v Španielsku. Uviedli takisto, že iba málo krajín precízne a systematicky testuje ľudí v zariadeniach pre seniorov a chorých.

AKTUALIZOVANÉ: Z domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí
Správa bola aktualizovaná dňa 13.4.2020 o 17:25. Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR


"Z dôvodu chýbajúceho konzistentného testovania je najlepšou cestou, ako zistiť skutočnú úmrtnosť na COVID-19 v domovoch dôchodcov, porovnanie s obdobím pred vypuknutím pandémie," tvrdia vedci. Výskumníci poznamenali, že nie je možné porovnať zistenia medzi jednotlivými krajinami z dôvodu rôznej miery chýbajúcich informácií a rôznych systémov merania.

Práve nedostatok informácií a chýbajúce štúdie boli prekážkou pre presnejšie zistenia. "Existujú mnohé výzvy v snahe zabrániť šíreniu COVID-19 v domovoch dôchodcov, chýbajúce údaje sú jedným z nich," napísala jedna zo spoluautoriek štúdie Adelina Comasová-Herrerová na sociálnej sieti Twitter.