Zálohovanie PET fliaš sa odkladá. Zákon bude platiť o rok neskôr
13 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Pandémia koronavírusu zasiahla aj do plánov zlepšovať životné prostredie na Slovensku. Portál Pravdy informoval, že so zálohovaním platových fliaš a plechoviek sa u nás začne o rok neskôr, ako bolo naplánované. A to najskôr v roku 2023.


Dôvodom je, že v riadnom termíne by sa nestihol prerokovať výber správcu, ktorý by mal efektívne prevádzkovať celý systém. "Na skutočne efektívnu prípravu treba čas, ktorý sme teraz získali. Možno aj na odstránenie nejakých zákonných nedostatkov,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

O posune platnosti zákona rozhodlo ešte pre Veľkou nocou 88 poslancov v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny sa dotknú aj ďalších zákonov z dielne rezortu životného prostredia. Ide o zákon o ochrane prírody, zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, zákon o povodniach, o vodách, geologický zákon, zákon o ovzduší, ako aj zákon o Environmentálnom fonde. Podľa ministra sú novelizácie jasnou odpoveďou na aktuálnu situáciu.

Český rektor prišiel na to ako doma vyrobiť ochrannú masku z PET fľaše
Českou republikou hýbe téma nedostatku rúšok a masiek znižujúcich riziko nákazy koronavírusom. Aj teraz sa ale ukazuje, že Česi sú národ kutilov – ochranu vyrábajú doma sami, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Posúvajú sa tak lehoty na uplatňovanie finančných náhrad za škody spôsobené určenými živočíchmi a nároku na finančnú náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania. Nebudú plynúť ani lehoty ustanovené na vydanie rozhodnutí v konaniach, v ktorých sa vyžaduje vykonanie napríklad miestnej obhliadky, ústneho pojednávania či nazerania do spisov. Posúva sa tiež vyhodnocovanie povodňových škôd, píše Pravda.

Slovensko malo byť prvou krajinou v strednej Európe, ktorá zavádza zálohovanie PET fliaš. Pôvodne mal zákon platiť od roku 2022. Suma za zálohovanie sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desiatich centov pri plechovkách. Zákon odobrila parlamentná väčšina v minulom volebnom období.

Zo štatistík vypláva, že u nás sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.

Prezidentka podpísala zákon, ktorý zavádza zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Od roku 2022 sa budú na Slovensku zálohovať jednorazové nápojové obaly. Suma za zálohovanie sa má pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desiatich centov pri plechovkách. Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v utorok podpísala... Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | TASR