Z poľského domova dôchodcov utiekli lekári aj sestry zo strachu pred koronavírusom!
13 | 04 | 2020 I Miroslav Tóth

K dramatickej situci došlo v domove pre seniorov vo varšavskej štvrti Mokotów, v ktorom sa nachádza 56 starých ľudí, väčšinou pripútaných na lôžku.




"Väčšina z nich a možno už všetci sú nakazení koronavírusom, stará sa o ne už len jedna zdravotná sestra. Lekári a opatrovateľky v obave o svoje zdravie pred niekoľkými dňami z domova utiekli a jeho riaditeľka je už dlhšiu dobu v karanténe," informovali v nedeľu portal Onet.pl a Gazeta Wyborcza.





O dramatickej situácii médiá informoval Jacek Piesnewski, manžel zdravotnej sestry, ktorá v domove ako jediná zostala.




"Žena je už niekoľko dní na nohách, sama nevie, ako dlho to ešte vydrží," uviedol s tým, že aj keď je možno nakazená, pomáha z posledných síl. Zároveň sa pýta, čo robia zodpovedné orgány štátnej správy v tejto veci. Domov potrebuje posilniť personál a ochranu, inak hrozí tragédia.


Domov sociálnych služieb v Pezinku je v karanténe
U jednej z jeho klientiek bolo potvrdené ochorenie Covid-19. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | SITA



"Už som informoval varšavskú prokuratúru o podozrení z trestného činu ohrozenia života aj zdravia, ktorého sa dopustil zdravotnícky personál, opúšťajúci svojvoľnych pacientov v domove pre seniorov a tá začala v tejto veci konať," uviedol Konstanty Radziwill, šéf Mazowieckého vojvodstva, pod ktoré zariadenie patrí.




Zároveň uviedol, že sa rozhodol povolať 100 zdravotníkov na pomoc nielen v tomto, ale aj ďalších domovoch dôchodcov na území vojvodstva, kde je kritická situácia, ale reagovalo len 15 z nich. "Zvyšných 85 za nesplnenie príkazu som potrestal finančnou pokutou," uviedol.





Podľa posledných aktuálnych dát poľského ministerstva zdravotníctva v sobotu pribudlo v krajine 318 nových nakazených vírusom Covid-19. V Poľsku je celkom 6 674 tisíc nakazených a 232 mŕtvych.


Messi vyjadril vďaku zdravotníkom. Sú dlho bez svojich rodín, aby tie naše boli v bezpečí, napísal Argentínčan
V čase pandémie koronavírusu si ľudia po celom svete čoraz viac cenia prácu lekárov a zdravotníckeho personálu. Sú to totiž práve oni, kto sú denne v bezprostrednom ohrození nákazy COVID-19. Vďaku im prostredníctvom sociálnej sieti vyjadril aj... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | SITA