Súdna rada zasadne na konci apríla, vtedy by mohla byť už v kompletnom zložení
13 | 04 | 2020 I SITA

 Súdna rada SR zasadne v závere apríla. Na rokovaní by mohla byť už v kompletnom zložení. V súčasnosti chýba šesť členov, pričom ide o nominantov vlády SR a Národnej rady SR.


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) prednedávnom avizovala, že nové tváre budú predstavené v najbližšom období. Na radu čaká viacero dôležitých úloh, okrem voľby predsedu Najvyššieho súdu SR aj riešenie situácie na Okresnom súde Bratislava I, odkiaľ odišlo viacero sudcov.

Obdobná personálna situácia ako na okresnom súde v hlavnom meste je aj na najvyššom súde. Počas marca odišlo viacero sudcov, inštitúcia preto musela upravovať rozvrh práce. Súdna rada mala pôvodne zasadnúť v závere minulého kalendárneho mesiaca.

Tesne predtým však odišlo päť členov po výzve šéfky rezortu spravodlivosti a ďalší traja sa ospravedlnili. Na zasadnutie je nevyhnutný minimálny počet desiatich členov.

Naď neplánuje pokračovať vo viacerých armádnych projektoch, ktoré začali jeho predchodcovia
Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) neplánuje pokračovať vo viacerých armádnych projektoch, ktoré začali jeho predchodcovia. Za aktuálnu prioritu považuje zabezpečenie základných ochranných prostriedkov pre vojakov a technológií na boj s... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR


Rada volila šéfa najvyššieho súdu trikrát, no zakaždým neúspešne. Súd mal medzičasom aj nečakaný problém, keď jeho zastupujúcu šéfku Jarmilu U. obvinila ešte 11. marca z viacerých trestných činov polícia a následne odišla do dôchodku. Súd tak momentálne po nevyhnutnej zmene zákona vedie najstarší sudca Peter Szabo. Naposledy kandidovali sudca Ivan Rumana a tiež Ján Šikuta.

Na úspech potrebuje kandidát získať minimálne desať hlasov členov rady. Jeho prípadné víťazstvo ešte následne musí odobriť prezidentka Zuzana Čaputová. Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová.

Zasadnutie je naplánovaná na 27. apríla o 9:30 a je dosť pravdepodobné, že ho budú pre šírenie koronovírusu sprevádzať prísne opatrenia.

Sólymos zvažuje kandidatúru na predsedu Mosta-Híd
Exminister životného prostredia László Sólymos zvažuje, že bude kandidovať za predsedu Mosta-Híd. Šancu v strane majú dostať podľa neho noví ľudia, pričom voliči chcú konštruktívnu spoluprácu roztrieštených maďarských strán. "Ak sa delegáti strany... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR